ABN AMRO Bank Romania a lansat, ieri, optiuni pe cursul de schimb, instrumente financiare care acopera riscurile fluctuatiilor valutare intalnite de companiile care fac operatiuni de import-export.

Pe langa optiuni simple, banca ofera combinatii de contracte, pe o durata de un an, pentru a construi solutii dinamice, personalizate si avand cost zero pentru companii, a declarat Cosmin Bucur, directorul departamentului de vanzari corporative al ABN Amro. El a afirmat ca, derularea de operatiuni cu instrumente derivate pe piata interbancara are avantajul construirii de produse adaptate la nevoile clientilor.

Cele doua produse combinate intre optiuni si forward, ce vor fi lansate, sunt Participating Forward si Range Bonus Forward, acestea avand cost zero. Avantajul beneficiarului unei optiuni este protectia impotriva unei miscari nefavorabile a cursului de schimb, avand garantia unui curs fix stabilit in momentul incheierii optiunii.

Dezavantajul il constituie necesitatea platii unei prime. Valoarea primei variaza in functie de durata de viata a optiunii, perioada de valuta si nivelul ales ca pret de exercitiu pentru optiunea respectiva. Procesul de lansare a acestei game de produse a demarat in urma cu noua luni. Noutatea business-ului a dus la decalaje mari in timp. A fost necesara o perioada mai lunga pentru setarea sistemelor si obtinerea aprobarilor de la banca centrala, a spus Bucur.

Optiunea este un contract standardizat, in forma negociabila, care da dreptul, nu si obligatia, cumparatorului ca, intr-o perioada de timp determinata, sa cumpere (optiune Call) sau sa vanda (optiune Put) activul suport la pretul de exercitare, in schimbul primei platite la incheierea tranzactiei. In ambele cazuri, decizia de a executa contractul sau de a-l rezilia apartine cumparatorului. Forward este un contract la termen incheiat intre un v?nzator si un cumparator, prin care cumparatorul se angajeaza sa plateasca la o anumita data viitoare o valuta la un pret stabilit in momentul contractarii, scopul fiind protejarea fluxurilor de fonduri in diferite valute fata de variatia cursului de schimb. ABN AMRO Bank este a doua banca din Romania, dupa HVB Bank, care ofera clientilor sai produse derivate in vederea protejarii de fluctuatiile cursului valutar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri