Depozitele la vedere si la termen cumuleaza peste 64% din totalul activelor financiare ale populatiei, in timp ce detinerile de actiuni si primele de asigurare de viata nu reusesc sa convinga pe multi, arata un studiu al Bancii Nationale.

Pe de alta parte, cele mai multe dintre datoriile financiare ale populatiei sunt concentrate de creditele bancare, in lei si valuta (peste 97%), in timp ce creditele contractate de la companii de leasing sau alte societati de intermediere reprezinta doar 2,5%.

Populatia pastreaza o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar, activele financiare nete ajungand la 20 de miliarde de lei (5 miliarde de euro) la sfarsitul anului trecut, mai arata studiul BNR.

Ponderea detinuta de creditele bancare in lei in cadrul pasivelor populatiei s-a ingustat constant in ultimii ani, coborand de la 63,5% in 2003 pana la 49,6% la sfarsitul primului trimestru al acestui an. Evolutia, alimentata de diferentialul mare de dobanzi si de tendinta de apreciere, chiar si in termeni nominali a leului, a ajuns sa deranjeze Banca Nationala, care a luat recent masuri pentru limitarea finantarilor in moneda straina.

Intensificarea concurentei pe piata bancara a determinat de altfel bancile sa reduca dobanzile si la creditele in valuta, chiar in contextul in care BNR a luat masuri pentru scumpirea acestor finantari. Efectul a fost dublarea cotei detinuta de valuta in structura creditelor bancare acordate populatiei, de la putin peste 26% in urma cu doi ani, pana la 48% in primul trimestru al lui 2005.
Creditele acordate de companiile de leasing si societatile nebancare au coborat de la 10%, nivelul din urma cu doi ani, pana la 2,5% la sfarsitul lui martie. De altfel, majoritatea bancilor cu interese pe partea de retail au lansat produse dedicate pentru finantarea achizitiilor de bunuri de consum care pot fi contractate direct din magazine, concurand astfel direct societatile de intermediere.

Studiul BNR arata ca, desi volumul indatorarii populatiei a crescut, ponderea acesteia in venitul disponibil s-a mentinut constanta, in conditiile in care si acesta s-a majorat. Totusi, situatia s-a deteriorat incepand cu luna mai, datorita cresterii atractivitatii pe fondul scaderii dobanzilor.
Pe partea de active financiare, ponderea depozitelor in lei a crescut usor, de la 38% in 2003 pana la aproape 42% la inceputul acestui an. Scaderea dobanzilor platite la lei, pana la niveluri real negative din ultimele luni, risca insa sa afecteze inclinatia pentru economisire in moneda locala.

Plasamentele in actiuni, obligatiuni si fonduri de investitii au ajuns sa detina 12% din activele financiare ale populatiei, fata de 7,5% in urma cu doi ani. Cresterea constanta a detinerilor de astfel de instrumente arata, pe de o parte, apetitul mai mare de asumare a riscurilor pentru obtinerea de castiguri mai mari. Pe de alta parte, acesta este si un semn al dezvoltarii culturii economice.

Creditul imobiliar, repede-nainte

Gradul de intermediere bancara in domeniul finantarilor imobiliare va creste pana in 2007 de la nivelul actual, estimat la 21% pentru 2005, la 39 - 50%, a declarat, miercuri, Dorin Cojocaru, directorul Directiei credite retail persoane fizice din Banca Comerciala Romana (BCR).

"Cresterea gradului de intermediere va determina o mai mare indatorare a familiei si a consumatorului final, precum si un volum mai mare de finantare pentru clientii dezvoltatorilor imobiliari", a spus Cojocaru.

El a precizat ca piata imobiliara va continua sa se extinda, ritmul de crestere fiind influentat in prezent, printre altele, de cresterea veniturilor populatiei, dezvoltarea infrastructurii si caderea dobanzilor la credite. Cojocaru a spus, la un seminar organizat in cadrul "Zilelor Biz", ca imprumuturile imobiliare sau ipotecare au crescut, in acest an, cu 32%, fata de o dezvoltare a creditului de consum cu aproape 70%. Directorul BCR a explicat ca situatia se datoreaza lichiditatii mai mari a creditului de consum si lipsei de oferte concrete pe piata imobiliara.

"De-abia in ultimul timp au aparut pe piata romaneasca marii dezvoltatori, cu toate retelele necesare bine stabilite", a spus Cojocaru. De altfel, ponderea creditului imobiliar in totalul imprumuturilor acordate populatiei este de 25%, fata de 69% in tarile din zona euro.

Reprezentantul BCR a mentionat ca sunt preferate la achizitia de locuinte creditele in lei, cu dobanzi anuale de 8-10%. Potrivit lui Cojocaru, dobanzile creditelor pot suferi modificari in perioada urmatoare, tinand cont de faptul ca sunt calculate in functie de alti indicatori economici, nationali si internationali, iar dobanda de referinta stabilita de BNR ar putea creste, asa cum s-a intamplat in statele sud-est europene. "Zilele Biz" au loc in perioada 7-11 noiembrie, la World Trade Center Bucuresti. (Emil Popescu)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri