Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cere astazi autoritatilor introducerea deductibilitatii totale pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani in limita a 400 euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
In acest sens, UNSAR va trimite astazi la Guvern, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului o scrisoare oficiala in care se solicita deductibilitate totala (aplicata atat angajatului asigurat, cat si angajatorului) de 400 euro pe an pentru asigurarile de viata.

Scrisoarea este semnata de presedintele UNSAR Cristian Constantinescu, de vicepresedintele Uniunii, Cornelia Coman, dar si de presedintele Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

"Rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care folosesc aceste produse in scopul de a asigura veniturile familiei in caz de invaliditate, deces sau boala. In forma actuala, propunerea nu include asigurarile de viata atasate creditelor bancare", a explicat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman (foto).

Exceptie de la aceasta initiativa fac asigurarile de viata atasate creditelor. Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR si director general al ING Asigurari de Viata, a explicat ca marea majoritate a asigurarile de viata atasate creditelor bancare nu sunt incheiate voluntar, acesta fiind motivul pentru care nu a propus introducerea deductibilitatii si pentru aceasta categorie.

Oficialii UNSAR spera ca deductibilitatea sa fie aplicata cel mai tarziu din 2012.

"Partea de stimulare se justifica atunci cand clientii sunt cei care aleg sa incheie o polita de asigurare de viata", a declarat Coman, care a adaugat ca a fost stabilita o maturitate de cel putin 10 ani pentru a fi sprijinita economisirea pe termen lung.

Coman a mai spus ca plafonul de deductibilitate din impozitul pe venit ar fi similar celui de pe segmentul pensiilor private facultative, care dispune de acest beneficiu, in limita a 400 euro pe an.

Pentru consumatori, spune Coman, deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung.

UNSAR solicita deductibilitate in asigurarile de viata in baza unui raport de analiza, care demonstreaza existenta unui deficit semnificativ de protectie a romanilor si subliniaza slaba acoperire a populatiei pentru varsta de pensionare.

"Conform estimarilor, deficitul de protectie, adica diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile, era de 98 miliarde euro in 2008. In ce priveste economisirea pentru varsta pensionarii, in prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii, respectiv mai putin de 5 milioane de persoane din cele 10,5 milioane cat numara populatia activa.

Deficitul de protectie a fost calculat ca diferenta intre resursele financiare necesare si cele care sunt disponibile la un moment dat pentru a mentine standardul de viata al unei familii in cazul decesului persoanei care asigura venitul cel mai mare din familie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri