Aproape doua treimi (64%) din investitorii sunt de parere ca mediul fiscal romanesc are o instabilitate ridicata, in vreme ce 29% considera ca mediul fiscal este instabil, arata un sondaj realizat de firma de consultanta LeitnerLeitner in intervalul decembrie 2009 – ianuarie 2010, prin intervievarea a 50 de directori financiari din companii austriece, germane si elvetiene, care deruleaza operatiuni pe piata locala.
“Este dificil pentru o companie sa investeasca daca nu stie strategia pe termen mediu a statului. Planurile de afaceri sunt facute de regula pe o perioada mai lunga de un an, dar in contextul actual, cand legile fiscale sunt schimbate si publicate inainte de a intra in vigoare, un plan de afaceri este dificil de realizat inca de la inceput. Planificarea in detaliu este foarte importanta, dar mediul fiscal actual aduce un dezavantaj major comparativ cu alte tari”, explica René Schöb, partener in cadrul LeitnerLeitner.

In acelasi timp, respondentii sondajului considera ca legile si prevederile publicate in Monitorul Oficial sunt greu de inteles, de aplicat si de urmat. Doar 39 % din respondenti folosec Monitorul Oficial ca sursa principala de informare in domeniul fiscal, in timp ce 44 % se indreapta catre consultanti fiscali independenti (25 %) sau canale media (14 %).

Autoritatile fiscale sunt birocratice, rigide si fara suficienta expertiza, conform sondajului. O mica parte dintre respondenti, numai 25 %, considera ca autoritatile fiscale sunt cooperante, iar 27 % spun ca acestea au cunostintele necesare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri