Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat proiectul de norma privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii private, in contextul in care jucatorii din industrie trebuie sa transmita in luna mai prima rata de rentabilitate pe ultimii doi ani.

"Noile prevederi legislative vor oferi participantilor un instrument suplimentar de evaluare a unui fond de pensii, posibilitatea de a compara performanta acestuia cu nivelul de performanta al intregii piete precum si o garantie relativa in sistemul de pensii administrate privat, prin intermediul unor indicatori de genul ratei de rentabilitate a fiecarui fond de pensii, rata medie ponderata de rentabilitate, rata de rentabilitate minima", precizeaza Arbitrul pietei pensiilor private in comunicat.

Astfel, proiectul de norma va fi in dezbatere publica pana pe 23 aprilie a.c si este publicat pe site-ul oficial al CSSPP la sectiunea Dezbatere Publica.

Comisia reaminteste ca in luna mai a acestui an, fondurile de pensii administrate privat implinesc doi ani de la data primei raportari a valorii unitare a activului net, context in care, administratorii vor calcula si publica prima rata de rentabilitate la data implinirii acestui termen pentru cele 24 de luni anterioare, in conformitate cu prevederilelegii in vigoare.

Ulterior, administratorii vor calcula rata de rentabilitate a fondului de pensii pentru ultimele 24 de luni, in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru calendaristic. In plus, CSSPP va calcula si publica, in fiecare luna, indicatorii prevazuti in acest proiect de act normativ.

La finele lunii trecute fondurile de pe pilonul II administrau active in valoare totala de 2,72 miliarde de lei si aveau 4,971 milioane de participanti.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Poate da faliment un fond de pensii private din Romania?