Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat voie firmelor de asigurari sa joace o parte din banii clientilor la bursa. Brokerii cred ca din aceasta masura toata lumea va avea de cistigat.

äAm aprobat ordinul prin care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarit sa includa printre activele lichide, care sint luate in calculul coeficientului de lichiditate a societatilor de asigurare, valorile mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, respectiv actiuni si obligatiuni corporative, precum si titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, aflate in portofoliul asiguratorilorô, sustine Nicolae Crisan, presedintele CSA. Domnia Sa sustine ca de la 1 decembrie 2005, acest ordin se va putea si aplica.

Cit se poate juca in fapt la bursa

In noul act normativ al CSA se arata ca äs-a decis ca in limita a 5% din totalul valorilor mobiliare emise de aceeasi entitate obligatiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,75; actiunile cu un coeficient de 0,50; titlurile de participare la fondurile deschise de investitii tot cu 0,90, limita maxima de detinere fiind de 20% din activul net pentru fiecare fondô. Valoarea cumulata a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate si a titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii, admisa in calculul activelor lichide, nu poate depasi 50% din obligatiile de plata pe o perioada de 2-3 luni de zile ale firmelor de asigurari catre diferite persoane. äSpre exemplu, o societate de asigurari are de platit in urmatoarea perioada 100 de lei daune catre diferite persoane. Deci, noi luam in considerare la calculul coeficientului de lichiditate al firmei doar actiunile, fondurile de investitii sau obligatiuni in valoare de 50 de lei. Dar si acestea trebuie investite astfel; adica din cei 100 de lei de plata, doar 5 lei pot merge catre actiunile Petrom, alti 5 lei catre Rompetrol si tot asaô, ne explica situatia Nicolae Crisan. La companiile de asigurari din Romania, coeficientul de lichiditate trebuie sa fie egal cu 1. In Uniunea Europeana a inceput sa se aplice deja norma 2, adica acest coeficient se dubleaza. Coeficientul de lichiditate este un indicator care arata de ce bani dispune compania in cauza in comparatie cu datoriile pe care le are de platit catre alte persoane. Cu cit coeficientul este mai mare, cu atit compania este mai sigura.

Brokerii saluta decizia CSA

Specialistii cred ca masura luata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este una foarte buna dat fiind faptul ca este nevoie de bani pe piata de capital. äConsider ca toata lumea va avea de cistigat. Si ma refer aici atit la brokeri, cit si la bursaô, spune Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

Fondul de garantare la asigurari da 90% din banii dati inapoi

Pentru cei care inca nu au incredere in companiile de asigurari pe motiv ca acestea pot da faliment si deci ramin cu ochii in soare trebuie spus ca fiecare societate de asigurari participa la Fondul de garantare. äIn situatia in care o companie de asigurari intra in faliment, fondul da inapoi persoanei care a avut de suferit 90% din banii dati la acea societate sub forma de prima de asigurare. Deci pot spune ca sansa de a ramine fara banii dati nu exista. In plus, la acest fond nu exista o limita. Daca de exemplu s-a platit un milion de dolari, omul poate primi inapoi pina la 900.000 de dolariô, ne asigura Nicolae Crisan.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri