Deficitul bugetar urmeaza sa ajunga la 6,5% din PIB la finalul anului, fata de 7,4% din PIB in 2009, urmand ca in 2011 sa coboare la 5,5% din PIB, potrivit raportului macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism" , conform NewsIn.

Guvernul a agreat cu FMI si CE o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru acest an, in cadrul acordului de finantare de 20 miliarde euro.

"Reusita programului foarte ambitios de consolidare fiscala are o mare importanta in asigurarea macrostabilitatii Romaniei in urmatorii ani. Alaturi de implementarea legii salarizarii unice a personalului bugetar si noua lege a pensiilor este foarte importanta in cadrul procesului de restructurare a cheltuielilor publice", se spune in raport.

Datoria publica ar urma sa urce la 34,6% din PIB in acest an si la 37,6% in 2011, de la 30,1% din PIB in 2009.

Analistii BCR avertizeaza, insa, ca "in cazul in care se va adopta un nou sistem de pensii care 'protejeaza' mai mult decat isi 'permite' bugetul de stat, atunci romanii vor trebui sa fie informati corect si transparent cu privire la compromisul la care va trebui sa se ajunga - cresterea mai rapida a pensiilor in sectorul public in dauna investitiilor in zone de importanta cruciala, cum este de exemplu sistemul de sanatate, puternic subfinantat in special in ultimii ani, sau infrastructura".

In cazul in care forma finala a legilor de reforma a sistemului bugetar lasa loc unei cresteri mai rapide a pensiilor si salariilor in sectorul bugetar in urmatorii ani, guvernul ar putea fi nevoit sa majoreze in avans impozitele indirecte (accize, TVA) sau directe (cota unica), "cu efecte negative asupra inflatiei si implicit asupra puterii de cumparare", potrivit BCR.

Analistii bancii subliniaza importanta legii responsabilitatii fiscale, care "ar trebui sa intareasca disciplina fiscala atat in timpul, cat si dupa expirarea prezentului acord stand-by cu FMI, precum si sa contribuie la reducerea deficitului bugetar catre limita de 3% din PIB".