Riscurile de transmisie indirecta de la o tara la alta din regiune a unor eventuale probleme inregistrate de banci raman ridicate, datorita expunerilor comune pe care le au marile grupuri bancare, a declarat seful Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Ion Dragulin.

El a explicat ca Romania este importanta pentru alte tari din regiune, in contextul in care o problema care ar putea aparea la o banca din Romania s-ar repercuta asupra altor state din regiune in mod indirect, prin efectele generate la nivelul bancii-mama, anunta NewsIn.

"Creditorii comuni (bancile-mama, n.r.) au capacitatea de a transmite atat socurile pozitive, dar in primul rand dificultatile", a afirmat Dragulin.

Piata bancara romaneasca este controlata in proportie covarsitoare de jucatori straini, cei mai multi din Austria, Grecia sau Italia, care au afaceri si in celelalte state din regiune.

Pe de alta parte, directorul BNR apreciaza ca solvabilitatea bancilor din regiune s-a mentinut pe parcursul anului trecut sau chiar s-a imbunatatit.

In Romania, sistemul bancar a fost ajutat de lipsa activelor toxice si de eforturile BNR pentru cresterea capitalizarii, care au inceput inca de dinanitea caderii Lehman Brothers, in septembrie 2008, potrivit oficialului bancii centrale.

In prezent, nicio banca din Romania nu are o rata a solvabilitatii sub 10%, nivelul minim impus de BNR, "si nu este cazul in prezent sa coboare sub acest nivel", a mai spus Dragulin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Neacșu, CEC: Nu trebuie să fim cârcotași în privința IMM Invest
Setari Cookie-uri