Firmele de importanta sistemica pentru economia Romaniei au generat probleme in perioada crizei, prin arieratele create, si ar putea sa nu contribuie la relansarea creditarii, deoarece se finanteaza putin de la bancile autohtone, a spus un oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Companiile de importanta sistemica (CIS) si-au translatat in masura relativa mai redusa problemele de lichiditate catre parteneri (...) In schimb, acestea au generat arierate economiei", a spus Florian Neagu, sef serviciu in directia de stabilitate financiara a bancii centrale.

Importanta CIS la revenirea creditarii pe plan intern este relativ scazuta, in conditiile in care acestea pot avea acces mai usor la finantare externa.

"Companiile de importanta sistemica se finanteaza relativ modest de la bancile autohtone, in comparatie cu restul economiei. Este vorba de 3-4%, indiferent de domeniile in care provin, astfel incat revenirea cererii de credite ar putea sa nu provina de la CIS", a mai spus Neagu, citat de NewsIn.

Anul trecut CIS ca nu au generat incidente de plata in perioada crizei, nu au avut restante la banci si au contribuit mai putin la cresterea somajului, prin reducerea unui numar scazut de angajati.

Potrivit acestuia, sunt aproximativ 100 de asemenea companii, "numar relativ mic fata de totalitatea firmelor din Romania", care genereaza 16-17% din activele totale si cifra de afaceri, 30% din totalul capitalurilor proprii, aproximativ 40% din toate exporturile Romaniei si circa 30% din importurile totale.

Acestea s-au comportat bine pe pietele externe si au contribuit la ajustarea deficitului comercial, a mai spus Neagu.

In schimb, prin arieratele produse ar putea crea probleme pe termen mediu si lung, in conditiile in care partenerii de afaceri vor avea probleme de lichiditate.

Neagu a mai subliniat ca aceste companii de importanta sistemica este posibil sa-si fi folosit pozitia pentru a beneficia de conditii mai laxe la plata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri