Scaderea dobanzii cheie nu ajuta statul sa se imprumute mai ieftin, ci este un factor pentru o dezinflatie sustenabila si ar putea influenta oferta de credite, in momentul in care cererea pentru imprumuturi se va relua, a spus viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Intrrebat daca scaderea dobanzii cheie la un nivel minim istoric ajuta statul sa se finanteze mai ieftin, Popa a raspuns: "Scopul nostru este dezinflatia sustenabila pe termen mediu si lung. (...) Dobanda poate influenta oferta de creditare. Vrem sa vedem un acces mai mare la creditare".

Totodata, el a afirmat ca nu stie daca presiunea pe aprecierea leului va continua, dar a apreciat ca este vorba de un context regional, anunta NewsIn.

"Aprecierea leului nu este un caz izolat, este vorba de un context regional, chiar mondial in ce priveste interesul pentru tarile emergente. Investitorii vad ca fata de ce se asteptau in martie 2009 situatia nu este la fel de grea", a spus Popa.

El a motivat acest interes prin succesul emisiunilor de obligatiuni ale tarilor emergente si randamentele mai mici decat se prefigurau.

In opinia sa, problemele intampinate de Grecia sunt cele care au reorientat investitorii catre diversificarea portofoliilor cu achizitii pe partea tarilor emergente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Elevator Lab : Raiffeisen Bank deschide înscrierile pentru FinTech-uri
Setari Cookie-uri