Bancher, caut clienti pentru preluarea ratelor la Prima Casa de la rau-platnici

Bancile pot gasi un client care sa preia, de la rau-platnici, ratele la creditul contractat prin Programul ”Prima Casa”, iar restantierii pentru care statul a achitat valoarea de executare a garantiei nu vor mai beneficia de un spatiu minim de locuit, a decis Guvernul.
”Pentru a preveni executarea garantiilor executate de stat, banca are dreptul sa gaseasca un client eligibil care sa preia ratele si creditul”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei Executivului, conform NewsIn.

Guvernul a eliminat si cerinta privind asigurarea spatiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu a achitat ratele restante si pentru care statul a achitat valoarea de executare a garantiei. Astfel, va fi asigurata o garantie ”efectiva” a statului si pot fi executate silit locuintele achizitionate sau construite prin Programul ”Prima Casa”.

Guvernul a mai decis instituirea unei ipoteci legale de rangul I, in favoarea statului roman, si o ipoteca legala de rangul II in favoarea finantatorului, asupra terenului pe care sunt construite locuintele prin acest Program. Masura urmareste asigurarea unei garantii pentru finantatori, daca Fondul de Garantare a Creditelor respinge cererea de plata inainte de finalizarea constructiei.

Pentru a preveni executarea garantiilor acordate de stat, Guvernul a instituit posibilitatea de preluare a creditelor de catre persoane ce indeplinesc criteriile de eligibilitate.

Modificarile aduse astfel OUG 60/2009 au fost decise in urma discutiilor dintre Ministerul Finantelor si Asociatia Romana a Bancilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri