Calendarul de emisiuni pentru trimestrul al doilea

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat un volum indicativ de finantat pentru trimestrul al doilea (T2) al acestui an intre 11 si 13 miliarde de lei, dupa ce in primele trei luni a luat din piata 12,7 miliarde de lei pentru finantarea deficitului public si refinantarea datoriei publice.
In aprilie, MFP intentioneaza atragerea unui volum de 4,5 miliarde de lei "prin certificate de trezorerie cu o maturitate de 6 si 12 luni, redeschiderea emisiunilor benchmark cu maturitatile de 3 si 5 ani lansate in luna martie 2010 si a emisiunii lansata initial in anul 2007 cu o maturitate de 10 ani, actualmente cu o maturitate reziduala de 7 ani".

Totodata, calendarul de emisiuni pentru luna aprilie 2010 va fi modificat prin reducerea numarului emisiunilor de titluri de stat, de la la 5, iar emisiunea de certificate de trezorerie programata pentru 19 aprilie a fost inlocuita cu redeschiderea emisiunii de obligatiuni cu o maturitate reziduala de 7 ani, se mai arata in comunicatul ministerului.

In primul trimestru, Finantele au luat mai mult decat nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial. Tot in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

In 2009, MEF a luat din piata aproape 65 miliarde de lei (peste 15 miliarde de euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri