XTB: Leul a castigat 3,4% fata de euro in primul trimestru

Leul s-a aflat printre primele monede care s-au apreciat puternic fata de euro in primul trimestru al anului, indica o analiza a casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.
Astfel, moneda nationala a urcat cu 3,44% in primele trei luni ale anului, de la un nivel de 4,2258 lei/euro la 4,0803 lei, conform cotatiilor inregistrate pe platforma X-Trade Brokers.

Cea mai mare apreciere fata de euro a fost inregistrata de rubla, care a urcat cu 8,07% fata de moneda europeana. Rubla a crescut in primul trimestrul si fata de dolar, cu 2,58%, desi moneda americana s-a apreciat puternic fata de majoritatea valutelor.

“Puterea economica a Rusiei cunoaste o crestere semnificativa, iar rubla se intareste atat fata de euro, cat si fata de dolarul american. In primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, rubla a inregistrat cea mai mare apreciere fata de Euro, caderea generala a monedei europene fiind «dublata» de performantele inregistrate de economia rusa”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Dintre monedele europene, zlotul polonez a marcat cea de-a doua apreciere importanta fata de euro, in primul trimestru al acestui an, de 6,15%. Majoritatea monedelor europene au inregistrat aprecieri fata de euro cuprinse intre 2-5%: coroana suedeza - 4,71%, francul elvetian - 4,01%, coroana ceha - 3,61%.

Dintre monedele est-europene, forintul a raportat cea mai scazuta apreciere in primele trei luni ale anului, de 1,92% fata de euro.

“Aprecierea monedelor est-europene nu este un factor care sa favorizeze economiile acestora, in primul rand pentru ca descurajeaza exporturile; exceptie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume, exporta oricum, petrolul fiind o marfa cu o cerere si un pret in crestere”, a precizat Victor Safta.

Fata de monedele importante ale lumii tranzactionate pe platforma X-Trade Brokers, in primul trimestru, euro s-a depreciat cel mai mult fata de dolarul canadian, cu 8,81%.

“Piata a fost extrem de volatila in primul trimestru, o multime de perechi valutare inregistrand variatii de 7- 14% intre cotatiile minime si, respectiv, maxime. Tendinta se va mentine si in trimestrul al doilea, dar ne asteptam ca, in lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sa fie ceva mai scazuta decat in primele trei luni ale anului, care «au absorbit» deja influentele schimbarilor majore inregistrate de principalele economii ale lumii”, sustine seful X-Trade Brokers Romania.

Pe urmatoarele pozitii s-au aflat dolarul american – 5,55% si yenul japonez, cu 5,05%. Fata de lira sterlina, moneda in puternica depreciere, valoarea euro a ramas aproape constanta, fiind inregistrata o depreciere de doar 0,2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri