Volumul operatiunilor derulate de banci prin facilitatea de depozit a bancii centrale a sporit cu 63% in martie, la 35,94 miliarde lei, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In februarie, volumul operatiunilor a fost de 22,07 miliarde lei, in timp ce in ianuarie nivelul acestora fusese de aproape 55 miliarde lei. La aceasta facilitate, dobanda platita de BNR este in prezent de 2,50% pe an, in conditiile in care banca centrala a redus dobanda de politica monetara de la 7% la 6,50% pe an.

De altfel, dobanzile din piata interbancara s-au mentinut la niveluri foarte scazute in martie, mai ales pentru scadentele pe perioade foarte scurte de o zi sau o saptamana, in conditiile in care BNR a dat semnale repetate ca nu agreaza o apreciere prea rapida a monedei nationale, iar nivelul scazut al dobanzilor la lei ar fi trebuit sa faca leul mai putin atractiv pentru investitori, anunta NewsIn.

Potrivit datelor BNR, bancile nu au folosit in martie facilitatea permanenta de credit (lombard) a BNR, pentru a treia luna la rand, dupa ce, in decembrie 2009, bancile se finantasera de la banca centrala cu 24 miliarde lei (5,7 miliarde euro). De altfel, pe intreg anul 2009, facilitatea de credit a fost folosita intens de sistemul bancar comparativ cu 2008, suma totala ridicandu-se la 154,24 miliarde lei (36,4 miliarde euro). Dobanda la creditul lombard este cu 4 puncte procentuale peste nivelul dobanzii cheie, respectiv de 10,50% pe an in prezent.

In ce priveste volumul lichiditatilor injectate in piata de BNR prin intermediul operatiunilor de tip repo, in martie valoarea medie zilnica a fost de 27,3 milioane lei, in scadere puternica de la 937,6 milioane lei in februarie. BNR nu a efectuat nici in martie operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, pentru a sasea luna la rand.

BNR a mai precizat ca in perioada februarie 2009 - martie 2010 nu a emis certificate de depozit, iar din luna decembrie a anului trecut nu a atras nici depozite in cadrul operatiunilor monetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri