Simpla constatare ca banii depusi intr-un depozit bancar in loc sa sporeasca devin tot mai putini, a determinat tot mai multi romani sa-si canalizeze economiile catre alt tip de produse. Dobanzile neatractive la depozite, dar si certitudinea ca banii tinuti "la saltea" sunt atacati de inflatie au facut ca instrumentele alternative de economisire sa suscite interesul sporit al populatiei. Un studiu al grupului UniCredit previzioneaza ca asigurarile si fondurile mutuale vor avea cea mai importanta dinamica in anii ce vor urma. Asta pentru ca o analiza a portofoliului de investitii arata ca tot mai putini romani opteaza pentru produsele traditionale de economisire, cum ar fi numerarul si depozitele bancare.

Cifrele insa surprind decalajul urias care inca ne separa de nucleul vechi al Uniunii Europene. In Romania inca putem vorbi de bani "la saltea" pentru un procent estimat intre 15% - 20%. De asemenea, ponderea plasamentelor in depozite bancare ramane la cote mari. Peste 60% fata de 35% in UE-15. Totusi, desi in prezent romanii plaseaza doar 0,3% din bani in fonduri (vezi graficul) si 3,3% in asigurari, analistii UniCredit cred ca acesta este sectorul care va avea ascensiunea cea mai puternica. O ascensiune posibila insa numai daca nivelul de penetrare al serviciilor bancare va trece granita marilor centre urbane. O crestere posibila mai ales daca salariile vor reflecta sporul economiei romanesti.

In aceasta mare de incertitudini ramane o constanta care singura poate proba o dinamica viitoare spectaculoasa a pietei fondurilor de investitii si a asigurarilor. Exista un trend ascendent al capitalului acumulat ca urmare a dezvoltarii economice si a cresterii veniturilor populatiei.

Fitch ne aminteste ca avem de facut progrese in lupta cu inflatia

O inflatie in crestere ar frana insa trendul asccendent al dezvoltarii economiei romanesti. Astfel, orice previziune, de genul celei formulate de Unicredit, cu privire la sistemul bancar autohton ar deveni de nerealizat. In acest context ipotetic, agentia de rating Fitch ne arata cu degetul.

Romania trebuie sa faca mai multe progrese in privinta inflatiei. Nick Eisinger, analist Fitch pentru Romania, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca ratingul Romaniei este corespunzator situatiei actuale si a adaugat ca impartaseste unele din preocuparile Fondului Monetar International in legatura cu strategiile guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei. Eisinger a mai spus ca agentia are unele ingrijorari in legatura cu capacitatea BNR de a respecta obiectivul referitor la mentinerea inflatiei la un nivel cuprins intre 4% si 6%, in 2006. Banca Nationala a Romaniei a anuntat recent ca tinta de inflatie ramane neschimbata, desi, in urma cu cateva zile, afirmase ca obiectivul ar putea fi majorat. Inflatia din Romania s-a diminuat in octombrie la 8,1%, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.

Vesticii economisesc de 100 de ori mai mult decat romanii

Statisticile arata ca din 2000 romanii agonisesc din ce in ce mai mult. Este o crestere care ascunde faptul ca economiile noastre sunt sub media vecinilor si la un nivel infim fata de cele europene .
In 2004 un roman economisea aproximativ 466 de euro, se afirma in studiul UniCredit. Comparativ cu vecinii bulgari, un roman reuseste sa acumuleze ceva mai putin de jumatate decat acesta, cam 44%. Diferenta devine impresionanta in momentul in care incercam sa ne raportam la cat economiseste un cetatean al UE - 15. Un roman pune deoparte aproximativ 1% din ceea ce economiseste un cetatean european.

Un alt argument ca romanii nu stau deloc bine la capitolul economii este dat de cresterea constanta a gradului de indatorare. De la 1% in PIB in 2000 la 5% in 2004. Fenomenul se datoreaza expansiunii rapide pe piata creditului de retail. Cu toate acestea chiar si in privinta gradului de indatorare suntem pe ultimul loc in Europa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri