Clientii care opteaza in momentul obtinerii unui credit pentru o dobanda variabila - si se afla la limita raportului venituri/rata - pot avea ulterior probleme. In cazul in care dobanda creste, noua rata ii poate äaruncaö in afara marjelor stabilite de noile norme de creditare impuse de BNR si deci nu mai pot lua un alt imprumut.
In prezent, alegerea unei dobanzi variabile poate fi destul de atragatoare, mai ales daca luam in calcul panta descendenta pe care au intrat in ultima vreme dobanzile la credite. Pe termen lung insa, o dobanda variabila poate aduce si surprize neplacute pentru client, dincolo de scumpirea efectiva a creditului.

Adio, credite!

Majorarea dobanzii, anuntata de altfel chiar si de bancherii care sustin ca un nivel scazut al dobanzilor nu poate fi mentinut mult timp, poate duce la cresterea nivelului ratei. Astfel, chiar daca rata respectiva nu depaseste nivelul de 40% din veniturile clientului, cumularea acesteia cu o noua rata, de la un alt credit solicitat de client, poate determina depasirea limitei de 30% a angajamentelor lunare totale ale solicitantului si familiei acestuia. Iar acest lucru duce automat la scoaterea din categoria clientilor eligibili, astfel incat contractarea unui alt credit devine imposibila. In plus, exista posibilitatea ca o majorare de dobanda sa duca ädin primaö, la depasirea plafonului, daca nivelul ratei se afla la limita celor 40%.

Si vesti bune

Trebuie mentionat insa faptul ca, in ceea ce priveste contractul de credit aflat in derulare, acesta nu este influentat in nici un fel de o eventuala majorare a dobanzii. In aceasta situatie clientul este obligat doar sa achite noua rata. In cazul in care nu reuseste, äintra in scenaö sistemul de giranti si garantii, operatiunile de recuperare a datoriei catre banca desfasurandu-se in conditii normale. In articolul 14 din NORMA BNR nr. 10, din 27 iulie 2005, se precizeaza ca, äpe durata derularii creditului pentru persoanele fizice, ţmprumutatorii au obligatia sa urmareasca ţndeplinirea conditiilor prevazute ţn contractul de credit, precum cele referitoare la plata la scadenta a ratelor reprezentÔnd principalul si dobÔnda si, dupa caz, la situatia garantiilor si la destinatia credituluiô. Reprezentantii unei banci comerciale ne-au declarat ca acest lucru inseamna, in principiu, ca nu se urmareste eligibilitatea. In cazul cresterii ratei lunare, diferentele la rata vor fi suficient de mici ca sa nu pericliteze capacitatea de rambursare si sa determine intrarea in ädefaultö.

In ceea ce priveste bancile, nici acestea nu au de suferit de pe urma deraparii in afara normelor de creditare, atat timp cat acest lucru s-a intamplat dupa semnarea contractului. Astfel, chiar daca in momentul controlului efectuat de Banca Nationala clientul nu indeplineste conditiile cerute de lege, daca la momentul acordarii creditelor s-au respectat normele de creditare, banca este exonerata de orice raspundere.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri