Cele 10 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui martie, 5.004.234 de participanti la pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cu 32.431 mai multi decat in luna anterioara, conform NewsIn.

Piata pensiilor private obligatorii ajunsese la active nete de 2,73 miliarde lei (663,6 milioane euro) la sfarsitul lui februarie, in crestere cu 7,5% fata de luna anterioara.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 1,167 miliarde lei la finalul lui martie. Pe locul al doilea se afla AZT Viitorul Tau, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu active de 690,57 milioane lei si fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 242,58 milioane lei.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. In acest an, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.