"In baza unui Protocol din anul 2004, notarii publici incaseaza tarifele de publicitate imobiliara si le vireaza in contul ANCPI, degrevand astfel Agentia si angajatii sai de aceasta activitate, fara perceperea vreunui comision (...) Fiecare notar sau delegat notarial depune si ridica o singura data 10 – 20 de acte, scutind zeci de cetateni de drumuri la birourile de carte funciara, iar angajatii ANCPI nu sunt deloc dezavantajati de faptul ca discuta cu un om, in loc de cateva zeci", se arata in comunicatul Uniunii Notarilor Publici, potrivit NewsIn.

Notarii publici precizeaza ca lungirea termenelor de rezolvare a lucrarilor la una sau mai multe luni constituie un fapt generator de coruptie, iar protestatarii confunda termenul de solutionare a unei petitii sau a oricarei cereri administrative, cu prestarea unui serviciu public, pentru care cetatenii platesc un tarif, de multe ori substantial.

Precizarea vine in urma anuntului facut de reprezentantii celor aproape 3.500 de angajati ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) au sustinut ca nu vor mai acorda, din 12 aprilie, "extrasul de carte funciara si actele de intabulare in regim de urgenta, fara de care nicio persoana nu va putea accesa de la banci fondurile necesare cumpararii unei locuinte".

Totodata, notarii publici arata ca lungirea termenelor va duce la scaderea numarului de lucrari rezolvate, iar veniturile ANCPI vor fi insuficiente pentru plata angajatilor.

"Este cu atat mai greu de inteles acest protest, in conditiile in care, in contextul crizei economice, activitatea de publicitate imobiliara a scazut in anul 2009 cu 30% fata de anul 2008, fara ca reducerea din ultima perioada a posturilor ANCPI ale personalului ramas fara obiectul muncii sa depaseasca 10%", arata UNNPC.

Aproape 70 de reprezentanti ai Federatiei Sindicale Cadastru si Publicitate Imobiliara au protestat vineri in fata Ministerului Administratei si Internelor pentru ca nu si-au primit integral salariile pe luna februarie si au amenintat ca vor bloca, incepand de luni, programul Prima Casa.

Reprezentantii ANCPI au sustinut ca angajatii Agentiei nu si-au primit integral salariile pe luna februarie, ci doar 70% si ca nu poate obliga angajatii sa lucreze peste program pentru eliberarea in regim de urgenta a actelor "in conditiile in care nu se platesc ore suplimentare, iar ANCPI lucreaza cu mai putin de 3.500 de angajati, fata de numarul de posturi aprobate prin Hotarare de Guvern, de 3.598".

In plus, sindicalistii au amenintat cu blocarea activitatii ANI si a Asociatiei Romane a Bancilor, a Consiliilor Judetene, precum si a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, prin faptul ca nu vor mai elibera avize de cadastru si informatii despre proprietatile din Romania.

Angajatii au mai cerut Ministerului Muncii incadrarea functiilor aferente angajatilor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara in grila Legii unitare de salarizare pe pozitia pe care se afla angajatii din Justitie, "intrucat nu vor sa fie remunerati precum politistii".