Piata bursiera a avut, ieri, o sedinta mai putin lichida, fata de saptamana trecuta, dar toti cei patru indici au inregistrat mici aprecieri, de la 0,05%, pentru BET FI, la 0,58%, pentru BET. Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti a ajuns, ieri, la 51,271 miliarde lei noi (14 milioane euro, respectiv 16 milioane dolari). Pe ansamblu, volumul real al tranzactiilor bursiere a scazut, ieri, cu 20% fata de nivelul din sedinta de inchidere a saptamanii anterioare. Astazi, brokerii se asteapta la o usoara volatilitate, in special in ce priveste tranzactiile cu blue-chips-urile BRD, SNP si, mai ales, RRC, care reintra la tranzactionare la Bursa. Exista si nemultumiri pe piata, datorate intarzierii unor semnale din partea autoritatilor, mai exact a Ministerului Finantelor, legat de posibila majorare a impozitului pe profiturile obtinute la Bursa, de la 10% in prezent la o valoare mai mare, de circa 16%.
Evenimentele care se petrec in ultimele zile in Romania, in special manifestarile de protest ale sindicalistilor din Bucuresti si Brasov, nu au avut o influenta directa asupra preturilor actiunilor care s-au tranzactionat ieri la BVB. Lichiditatea scazuta s-a datorat faptului ca au lipsit actiunile Rompetrol Rafinare RRC, fiind oprite de la tranzactionare pentru desfasurarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, care a aprobat garantiile imobiliare necesare extinderii liniei de credit obtinute anterior de la BRD, ne-a declarat, ieri, Mihai Piscan, broker al Intercapital Invest.

Jumatate din tranzactiile incheiate ieri la Bursa s-au realizat pe seama a doi emitenti, respectiv SIF 2 si SIF 5, valoarea totala depasind 1 milion de dolari. Investitorii asteapta in continuare, cu nerabdare, privatizarea Bancii Comerciale Romane si continua sa tranzactioneze cu infrigurare actiunile celor cinci SIF, care detin fiecare cate aproximativ 6 la suta din actiunile BCR. 70% din tranzactiile de ieri au fost cu actiuni emise de SIF-uri, ne spune Mihai Piscan. In completare, Radu Iloiu, director general al Active International, spune: SIF-urile tin lichiditatea pietei, din care SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au cumulat tranzactii de peste 50%. Pragurile de detinere de actiuni la SIF-uri atrag investitorii institutionali de afara care au de castigat fie din dividende, fie din actualizarea valorii unitare a activului net al actiunii, considera Mihai Piscan. Chiar daca BCR nu este prezenta, inca, pe pietele de capital, va creste valoarea actiunilor emise de fiecare dintre cele cinci SIF-uri, estimata la circa 300 milioane euro/actiune SIF.

Sectorul bancar a continuat, ieri, evolutiile pozitive. Castigatorul de ieri a fost BRD, actiunile sale consolidandu-si pozitia detinuta, confirmata si de publicarea, la sfarsitul sedintei de tranzactionare, a rezultatelor care atesta cresterea cu 82% a profitului la 448 milioane lei noi pe primele noua luni din 2005. Indicele PER anualizat (Price/Earning Ratio, Pret/Profit pe actiune) pentru BRD este de 15-16%, ceea ce se plaseaza actiunile bancii pe prima pozitie, dupa acest criteriu, in sectorul bancar listat la bursa atat in Romania, cat si in zona Europei Centrale si de Sud-Est, unde este intre 12% si 18%. Este un semnal de hold (pastreaza - n.r.), ce confirma rezultatele foarte bune ale bancii, care situeaza actiunile BRD putin peste jumatate din nivelul Bancii Transilvania (TLV), ale carei actiuni si-au continuat, ieri, evolutia pozitiva, inchiderea fiind in maximul sedintei, de 1,18 lei pe titlu (respectiv un pret la inchidere de 1,16 lei), spun brokerii.

Actiunile PETROM (SNP) au traversat o sedinta linistita, mult mai calma, abia la inchiderea tranzactiilor fiind inregistrat un ordin din partea unui investitor mai mare, de cumparare, la 0,425 lei, obtinand o detinere de 1,2%, spun Mihai Piscan si Radu Iloiu, miscare ce confirma, in opinia lor, faptul ca pentru actiunile SNP s-a fortat o inchidere la acest pret.

Actionarii persoane fizice manifesta o oarecare nemultumire legata de posibila majorare a impozitelor pe veniturile pe care le obtin la Bursa si care le reduce castigurile. Ramane de vazut ce cota de impozitare se va decide in noul Cod Fiscal, dar este trist ca suntem in 15 noiembrie si acest lucru nu s-a anuntat inca oficial. Societatile din Bursa trebuie sa schimbe programele de tranzactionare, dar per total persoanele fizice vor fi cel mai afectate de o majorare de la 10% la 16% in impozit pentru 2006, ne-a mai spus Mihai Piscan.

Cel mai mult au pierdut ieri actiunile Carbid Fox Tarnaveni (CRB), in scadere cu 4,76%, pretul de inchidere fiind de 0,07 lei. Pierderi au avut si UAM (4,69%) care s-a oprit la 0,61 lei si, respectiv, BRM (3,38%) cu un pret de 2 lei la inchidere.

Ca element de noutate, actiunile emise de Biofarm Bucuresti (BIOF) vor fi suspendate de la tranzactionare pentru a fi promovate de pe piata extrabursiera RASDAQ la categoria bursei, ne-a declarat Radu Iloiu. Data planificata pentru cotarea actiunilor BIOF este 22 noiembrie 2005. Biofarm a inchis saptamana trecuta in crestere cu 0,54 lei. Tot astazi se vor suspenda si actiunile emise de Socep Constanta (SOCP) de la Categoria I, data planificata pentru cotare la BVB fiind 18 noiembrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri