Asiguratorii si brokerii din asigurari sunt obligati ,de legea in vigoare, sa deschida si sa mentina un registru unic de reclamatii si sesizari in format electronic, la care sa raspunda in cel mult 30 de zile, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.
"Ultimul act emis de Comisie se refera la rezolvarea reclamatiilor privind activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari. Acestia sunt obligati sa deschida si sa mentina un registru unic de reclamatii si sesizari in format electronic, in care sa inregistreze toate sesizarile si reclamatiile primite, inclusiv pe cele transmise de sucursalele si agentiile teritoriale", a mentionat Angela Toncescu (foto).

Astfel, atat asiguratorii cat si brokerii sunt obligati prin lege sa raspunda la fiecare reclamatie primita direct, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, "indiferent daca solutia este favorabila sau nu", a precizat Toncescu.

Presedintele CSA a mai spus ca asiguratorii si brokerii trebuie sa formeze colective de analiza si solutionare a reclamatiilor, iar desemnarea coordonatorilor acestor colective se va face cu avizul Comisiei.

Astfel, companiile au la dispozitie 30 de zile de la publicarea reglementarilor in Monitorul Oficial, care a avut loc pe 7 aprilie, pentru a forma aceste colective si a desemna coordonatorii acestora.

Pentru reclamatiile primite de la CSA, companiile vor transmite, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la solicitare sau in termenul precizat in mod expres in solicitare, o nota de fundamentare, precum si toate informatiile, documentele si situatiile solicitate de catre autoritatea de supraveghere.

„In cazul in care din analiza notei de fundamentare transmisa catre CSA rezulta ca prin solutia adoptata nu sunt protejate interesele asiguratilor, CSA adopta, dupa caz, una sau mai multe masuri, respectiv controale inopinate si/sau permanente la sediul companiei reclamate si aplica sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legale”, a completat Toncescu.

Totodata, se emite o decizie individuala, prin care instituie obligatii in sarcina companiei in cauza privind rezolvarea reclamatiei si altele. Companiile mai sunt obligate, potrivit acestui act normativ, sa transmita autoritatii de supraveghere raportari trimestriale cu privire la situatia reclamatiilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri