Mai multi economisti au facut astazi mai multe declaratii interesante despre evolutia cursului de schimb. Citeste-le aici.
“Eu am renuntat de 15 ani sa mai ies in public pentru ca ma duceam la restaurant si imi ramanea mancarea in gat ca venea lumea sa ma intrebe cat o sa fie cursul maine, poimaine, raspoimaine. Pana la urma isi lua inima in dinti si veneau chiar la mine la masa sa ma intrebe”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Potrivit profesorului Moisa Altar, "cursul de schimb este cel care accelereaza sau franeaza cresterea economica".

"Cursul, cu toate obscuritatile pe care le are ramane pivotul competitivitatii economice", a subliniat Isarescu, in cadrul conferintei "A fi sau a nu fi competitiv - o dezbatere necesara" organizata pentru a aniversa implinirea a 130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, nivelul actual al cursului de schimb este corelat cu fundamentele economiei romanesti, sustine Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care a reamintit ca banca centrala poate sa intervina pe curs oricand considera ca este necesar.

Leul ar putea continua sa se aprecieze, intrucat Romania se va confrunta cu o reluare graduala a intrarilor de capital, in crestere fata de 2009, din cauza atractivitatii dobanzilor mari, a declarat consilierul BNR, Lucian Croitoru.

"Romania se va confrunta cu o reluare a intrarilor de capital, gradual, in crestere fata de 2009, nu la nivelul anilor anteriori, dar suficient cat sa aprecieze leul. Exista o preferinta acum la nivel mondial pentru tarile emergente care au o marja de eficienta mai ridicata. Monedele din tarile emergente vor tinde sa se aprecieze din moment ce va exista o presiune data de afluxul mare de capital si ma astept ca si in Romania sa se manifeste aceasta tendinta", a spus Lucian Croitoru.

Leul se depreciaza usor

Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,1397 lei/euro, in scadere cu 0,10%, in conditiile in care majoritatea monedelor din regiune cu regim valutar similar leului au avut o tendinta mult mai pronuntata de depreciere fata de euro.

Cursul monedei nationale a oscilat in jurul nivelului de 4,14 lei/euro in prima parte a zilei, fara o directie clara, iar la 13:05 bancile cumparau un euro cu 4,1365 lei si il vindeau cu 4,1415 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri