Confederatia Operatorilor de Transport Autorizati din Romania (COTAR) solicita Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, sa legifereze obligativitatea mentinerii neschimbate a tarifelor RCA de catre asiguratori pe parcursul unui an de la data comunicarii lor catre CSA.
Astfel, COTAR solicita Guvernului modificarea legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, in baza protocolului incheiat in martie intre cele doua parti, informeaza NewsIn.

Reprezentantii Confederatiei mai solicita "stabilirea unor termene si sanctiuni exprese pentru solutionarea de catre asiguratori a dosarelor de dauna in vederea platii despagubirilor catre asigurati/persoane pagubite".

In scrisoarea deschisa adresata primului ministru, reprezentantii COTAR mai solicita aplicarea in legislatia romaneasca a directivei europene (Directivei 2000/26/CE) ce cuprinde obligatiile care revin asiguratorilor pe segmentul RCA, urmate de "sanctiuni financiare eficiente si sistematice corespunzatoare sau sanctiuni administrative echivalente", in caz de nerespectare a termenului de trei luni pentru indeplinirea obligatiilor.

Astfel, in termen de trei luni asiguratorul trebuie sa prezinte o oferta de indemnizare justificata, in cazul in care responsabilitatea nu este contestata si prejudiciul a fost cuantificat.

COTAR mai solicita sanctionarea societatilor de asigurare cu retragerea licentei de functionare in cazul incalcarii obiectului unic de activitate.
"Obligatia prevederii in lege a indatoririi asiguratorilor de interzicere a achizitiei, direct sau indirect (pe numele clientului) a pieselor de schimb (reperelor) necesare efectuarii reparatiilor bunurilor asigurate", se mai arata in scrisoarea deschisa transmisa joi premierului.
In scrisoare se solicita si "stabilirea raspunderii solidare a membrilor Consiliului CSA pentru toate prejudiciile create oricarei persoane prin actele emise in exercitarea atributiilor lor de serviciu".

Potrivit normelor CSA, asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de cel mult trei luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Deficit bugetar de 8,3 mld. de lei în primele două luni ale acestui an
Setari Cookie-uri