Riscul de credit este perceput drept principala amenintare pentru sistemul bancar de catre managerii din domeniu din Romania, in timp ce la nivel global, bancherii se tem in principal de consecintele interventiilor politice, potrivit ultimei editii a raportului “Banking Banana Skins” realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) si PricewaterhouseCoopers.

Perspectivele pentru sistemul bancar din Romania par a fi dificil de prognozat, arata studiul in care bacherii si-au exprimat temerile cu privire la fragilitatea economiei si la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor.

O alta ingrijorare a managerilor este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica. Unii manageri din sistemul financiar autohton considera ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, iar altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor.

Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta de bancheri ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza.

”Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale. Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori”, a declarat Dan Iancu (foto), partener servicii de consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

La nivel global, bancherii au indicat faptul ca „politizarea bancilor”, ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor.

“Este o ironie faptul ca deciziile politice sunt percepute ca si risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor. Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari cativa ani pentru a se restabili increderea. Pana atunci insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar”, a declarat David Lascelles, editorul studiului Banking Banana Skins 2010.

Multe dintre riscurile identificate de catre acest studiu pornesc de la ingrijorarea privitoare la efectele recesiunii asupra sectorului bancar. Cei mai multi respondenti s-au declarat pesimisti cu privire la perspective, temandu-se de o ”recesiune in W” ce va genera un nou val de credite neperformante.

Studiul anual asupra riscurilor aferente sistemului bancar a evaluat si clasificat 30 dintre principalele riscuri cu care se confrunta bancile in actuala perioada de criza financiara. Studiul se bazeaza pe raspunsurile a 450 de manageri seniori din sistemul bancar din 49 de tari, atat bancheri, cat si analisti din sectorul financiar si decidenti din randul autoritatilor de reglementare. In Romania, 13 manageri de top din sistemul financiar autohton au participat la acest studiu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si