Raiffeisen Banca pentru Locuinte, unul dintre cei doi jucatori de pe piata de economisire-creditare, a trecut in 2009 pe profit, dar se asteapta ca anul 2010 sa fie dificil, in conditiile in care dobanzile la plasamente sunt in continua scadere.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a trecut in 2009 pe profit, dupa 5 ani de pierdere, castigul aferent anului trecut, de 1 milion de lei, urmand a fi folosit pentru acoperirea pierderilor din trecut.

RBL administra, la sfarsitul anului trecut, conturile a peste 128.000 de clienti, suma totala contractata aferenta acestor contracte ridicandu-se la circa 2,26 miliarde lei, in crestere cu 21% fara de finalul anului 2008. Volumul total al economiilor realizate de clientii RBL a fost, la finalul anului trecut, de 250 milioane lei.

"Anul 2009 a fost un an cu multe evenimente importante atat la nivelul bancii cat si la nivel national. A fost anul in care am fuzionat cu o alta banca (n.r.- HVB) si cel mai important, anul in care am inregistrat pentru prima data profit. Acest profit s-a datorat in principal cresterii calitatii economisirii in contractele noi precum si politici de reducere a costurilor administrative", a declarat Andrei Stamatian (foto), presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Circa 70% din clientii RBL, care au incheiat contracte de economisire-creditare in 2009, au un comportament de economisire lunar, regulat.

"Anul 2010 speram sa fie cel putin la fel de bun din punct de vedere al vanzarilor care sa ne permita un nou rezultat financiar pozitiv. Criza generala economica, care vedem ca se prelungeste si in 2010, va continua sa stimuleze economisirea si ne asteptam ca tot mai multi romani sa doreasca sa beneficieze de sprijinul statului in vederea reabilitarii, modernizarii sau chiar achizitionarii de locuinte", a adaugat presedintele RBL.

Andrei Stamatian a mai explicat: "Anul acesta va fi mai greu pentru noi din punct de vedere al dobanzilor pe care le incasam pentru plasamentele noastre in titluri de stat sau la Banca Nationala, iar scaderea lor ne afecteaza bugetul. Ma astept ca dobanda cheie sa mai scada cu 0,75 puncte procentuale in acest an si, in consecinta, sa se mai reduca si dobanzile la plasamente".

Banca ofera produse de economisire-creditare, orientate spre imbunatatirea situatiei locative. Finantarile acordate putand fi folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare.

RBL a redus dobanda la creditul intermediar (cel care se acorda persoanelor care dispun deja de jumatate din suma de care au nevoie) de la 10% la 8,9% pe an la lei si a coborat dobanda la creditul anticipat garantat cu ipoteca (se acorda cu avans zero) de la 15% la 11,9% pe an la lei. Dobanda la creditele negarantate este tot de 15%. Creditul intermediar si cel anticipat se transforma, dupa maxim60 de luni, intr-un credit cu dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare.

Clientii care economisesc primesc la depunerile efectuate in fiecare an o prima de stat de 25%, in limita a 250 de euro, la care se adauga dobanda de 3% la lei platita de banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri