Consiliul Concurentei a sanctionat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei (3,37 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare.
[Update] Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurentei

Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurentei de a sanctiona compania pentru “furnizarea de informatii inexacte” in cursul unei investigatii a Consiliului Concurentei inceputa la sfarsitul lunii octombrie 2008.

“In opinia noastra, incalcarile invocate de Consiliu nu exista: reprezentantii bancii au oferit absolut toate informatiile si documentele solicitate. Dupa mai bine de un an de zile, anchetatorii au revenit cu nu mai putin de cinci cereri de informatii suplimentare, la care am raspuns amanuntit. Banca noastra nu a furnizat informatii inexacte; faptul ca investigatorii au o intelegere diferita de cea a specialistilor bancari despre unele informatii nu poate fi retinut in culpa noastra”, a declarat Daniel Nicolaescu, director, Directia Juridic si Guvernanta Corporativa, Raiffeisen Bank.

„Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a sanctiona aceste practici. Furnizarea de informatii inexacte ne impiedica in desfasurarea investigatiilor pe care le avem in derulare”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008.

Potrivit legii, Consiliul Concurentei poate amenda agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

Investigatia Consiliului Concurentei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare a fost declansata la sfarsitul lunii octombrie 2008.

Atunci, dobanzile din piata monetara interbancara romaneasca (ROBID-ROBOR), folosite de banci ca referinta pentru creditele cu dobanda variabila in lei acordate clientilor, au sarit peste 20% si s-au mentinut foarte ridicate.

Toamna anului 2008 a surprins cursul de schimb de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei la aproximativ 3,5 – 3,6 lei pentru un euro, nivel ce parea stabil atunci, insa, la inceputul lunii octombrie a urcat rapid pana la 3,9277 lei/euro. In urmatoarele zile, desi cursul a mai scazut, presiunile de pe piata monetara si interbancara nu s-au diminuat, analistii discutand despre un atac speculativ al strainilor asupra leului.

Atacul speculativ asupra monedei nationale din luna octombrie 2008 a esuat, explica la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca pozitiile lungi pe lei ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Tot in acelasi timp, dobanzile de pe piata interbancara au explodat la peste 100% din cauza speculatiilor prea mari pe leu, in conditiile in care dobanda de politica monetara era de 10,25% pe an.

Dealerii din banci au explicat ca la baza cresterii dobanzilor interbancare in luna octombrie din 2008 au stat speculatorii, care au mizat pe deprecierea leului spre 4 lei/euro, prin contracte la termen pentru care nu aveau nevoie de bani decat la scadenta lor. La scadenta contractelor, cand jucatorii au fost nevoiti sa faca rost de lei pentru a-si inchide pozitiile si a pleca cu euro, au fost luati prin surprindere pentru ca in piata nu mai erau suficienti lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri