Leul s-a apreciat semnificativ in fata monedei europene, cursul coborand la inchiderea sedintei sub nivelul de 4,13 lei/euro, ajutat de o operatiune a BNR de sterilizare a lichiditatii din piata interbancara si de o tendinta regionala.

Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,1285 lei/euro, in scadere cu peste un ban (0,30%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care leul s-a apreciat semnificativ in prima parte a sedintei, pe o tendinta regionala, potrivit NewsIn.

Leul s-a apreciat treptat in cursul sedintei, de la cotatii apropiate 4,14 lei/euro in deschidere pana spre 4,12 lei/euro, cursul minim fiind de 4,1230 lei/euro.

In schimb, zlotul polonez afisa la ora 16 o apreciere nesemnificativa in fata monedei unice, cu doar 0,07%, la 3,8865 zloti/euro. O tendinta mai puternica de apreciere, similara leului, a avut-o forintul maghiar, care a castigat 0,23%, pana la un curs de 264,3 forinti/euro.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0969 lei/dolar, in scadere cu circa jumatate de ban (0,17%) fata de nivelul anterior, care a fost unul maxim al cursului leu/dolar din ultimele aproape 12 luni.

De asemenea, dolarul american se aprecia usor in fata monedei europene, pana la 1,328 dolari/euro, cu toate ca moneda unica a dat semne de revenire dupa anuntul Greciei ca va accesa pachetul de finantare din partea UE si FMI.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,20% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 2,70%, de la 2,61% in ziua precedenta.

BNR a sterilizat din piata 2,5 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite pe 7 zile, la dobanda de politica monetara, de 6,5%. Oferta totala din partea bancilor a fost 4 miliarde lei.

Potrivit unui dealer, dobanzile overnight in piata monetara au urcat in urma acestei operatiuni la 4-6,5%, fiind in acelasi timp resimtita o presiune pe curs in sensul aprecierii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate