Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,1186 lei/euro, in scadere cu un ban (0,24%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care leul a fluctuat in prima parte a sedintei in apropiere de 4,12 lei/euro, sustinut de cresterea dobanzilor din piata monetara.
Vineri, BNR afisase un curs de referinta de 4,1285 lei/euro. Nivelul de astazi este un minim al cursului din 8 aprilie, conform NewsIn.

Leul s-a apreciat treptat in debutul sedintei pana sub 4,1150 lei/euro, insa a revenit apoi treptat in apropiere de 4,12 lei/euro. Zlotul a avut o evolutie similara, insa cu fluctuatii de amplitudine mai mare, in timp ce forintul a pierdut teren semnificativ in fata euro.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0963 lei/dolar, in scadere nesemnificativa, cu 0,02%, fata de nivelul anterior.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au urcat cu circa doua puncte procentuale, pana in jur de 4,5%, in urma operatiunii de vineri a BNR, care a atras 2,5 miliarde lei pentru o saptamana.

"Jucatorii de pe piata monetara nu au parut prea convinsi de faptul ca aceste operatiuni se vor repeta. Presupunand ca problemele internationale nu vor pune o presiune excesiva asupra leului, tindem sa impartasim acest punct de vedere, deoarece economia are nevoie de rate de dobanda scazute", subliniaza analistii de la ING, intr-un raport publicat luni dimineata.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,39% pe an, in crestere semnificativa fata de nivelul de vineri, de 2,20%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 4,89%, de la 2,70% in sedinta precedenta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
OTP Bank România anunță măsuri pentru clienții cu credite în derulare
Setari Cookie-uri