Rezerva obligatorie reprezentand 30% din resursele in valuta cu scadenta peste doi ani va fi aplicata sumelor trase de banci dupa 24 februarie, potrivit purtatorului de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Stet.

"Rezerva de 30% vizeaza orice resursa in valuta trasa efectiv dupa 24 februarie 2005, chiar daca imprumutul a fost contractat anterior", a mai explicat Stet.

Bancherii sunt de parere ca masura prin care bancile vor fi obligate sa plaseze la BNR 30% din toate resursele in valuta atrase va avea un impact moderat asupra creditelor. Totodata, costurile vor fi majorate semnificativ daca se aplica retroactiv.

La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis aplicarea unei rate de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepand cu 24 februarie 2005.

Potrivit BNR, masura a fost adoptata tocmai pentru a mai tempera ritmul de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe. Anul trecut, creditul in valuta a avansat cu 50%, comparativ cu o crestere de 20% a finantarilor in lei. De altfel, imprumuturile in valuta detin o pondere de aproape 60%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
#bankingurban Cum faci banking fara a trece prea des pe la banca