Rezerva obligatorie reprezentand 30% din resursele in valuta cu scadenta peste doi ani va fi aplicata sumelor trase de banci dupa 24 februarie, potrivit purtatorului de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Stet.

"Rezerva de 30% vizeaza orice resursa in valuta trasa efectiv dupa 24 februarie 2005, chiar daca imprumutul a fost contractat anterior", a mai explicat Stet.

Bancherii sunt de parere ca masura prin care bancile vor fi obligate sa plaseze la BNR 30% din toate resursele in valuta atrase va avea un impact moderat asupra creditelor. Totodata, costurile vor fi majorate semnificativ daca se aplica retroactiv.

Citeste si:

La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis aplicarea unei rate de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepand cu 24 februarie 2005.

Potrivit BNR, masura a fost adoptata tocmai pentru a mai tempera ritmul de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe. Anul trecut, creditul in valuta a avansat cu 50%, comparativ cu o crestere de 20% a finantarilor in lei. De altfel, imprumuturile in valuta detin o pondere de aproape 60%.