Rezerva obligatorie reprezentand 30% din resursele in valuta cu scadenta peste doi ani va fi aplicata sumelor trase de banci dupa 24 februarie, potrivit purtatorului de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Stet.

"Rezerva de 30% vizeaza orice resursa in valuta trasa efectiv dupa 24 februarie 2005, chiar daca imprumutul a fost contractat anterior", a mai explicat Stet.

Bancherii sunt de parere ca masura prin care bancile vor fi obligate sa plaseze la BNR 30% din toate resursele in valuta atrase va avea un impact moderat asupra creditelor. Totodata, costurile vor fi majorate semnificativ daca se aplica retroactiv.

La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis aplicarea unei rate de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepand cu 24 februarie 2005.

Potrivit BNR, masura a fost adoptata tocmai pentru a mai tempera ritmul de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe. Anul trecut, creditul in valuta a avansat cu 50%, comparativ cu o crestere de 20% a finantarilor in lei. De altfel, imprumuturile in valuta detin o pondere de aproape 60%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri