Pariurile financiare de la Bursa din Sibiu cuceresc tot mai multi romani. Statistica ne arata ca la ora actuala avem cei mai multi speculatori pe cap de locuitor din Balcani.
Dupa Caritas si mai apoi Bingo, un alt joc ii cucereste in ultimele luni pe romani. Este vorba de jocul de pe piata futures de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Numai ca, spre deosebire de jocurile din anii trecuti, acesta se adreseaza in special celor care au o idee despre ce inseamna in general jocul la bursa. Bursa din Sibiu ofera anumite facilitati pe care nu le ofera in acest moment Bursa de Valori Bucuresti. De aceea oamenii cu bani au inceput sa joace din ce in ce mai mult pe piata futures. Dar piata din Sibiu este o piata riscanta, unde neavizatii nu prea au ce cauta, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Unde am fost

La inceputul acestui an, mai precis in luna ianuarie, s-au tranzactionat 14.203 contracte, iar la finalul lunii octombrie - 142.000 de contracte. Practic, in zece luni am crescut de 10 ori, ne anunta Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. Curios, dar acum citeva luni raportul Pricewaterhouse Coopers arata ca in anul 2010 la BMFMS se vor tranzactiona 11.000 de contracte zilnic. Realitatea de aceasta data a luat-o mult in fata previziunilor.

Unde sintem

Cit priveste bursele pe derivate din jur pot spune ca in Turcia, in luna octombrie, s-au realizat 203.000 de contracte, in Polonia, undeva la 178.000 de contracte, iar in Grecia - sub noi, mai spune Ancuta. Tinind cont de numarul de locuitori din Turcia, Grecia si Polonia, ajungem la concluzia ca avem cei mai multi speculatori din Balcani si se pare ca si din Europa de Est. Acum citeva luni eram si peste bursa de derivate din Ungaria, dar bursele din aceasta tara s-au unit de curind, asa ca nu pot spune cu siguranta care este situatia actuala acolo, mai zice presedintele BMFMS. De fapt, situatia actuala ar putea fi data si de faptul ca bursele de valori din Europa de Est, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, atrag sume mari de bani. Iar acest aspect face ca investitorii sa fie mai putin interesati de piata futures. In schimb, in Romania, Bursa de Valori Bucuresti are o lichiditate mica plus ca lipsesc pe aceasta piata anumite instrumente gen vinzarea in lipsa sau in marja. Si atunci oamenii isi orienteaza banii spre bursa din Sibiu.

Avantajele jocului la BMFMS

Unul dintre avantajele jocului la BMFMS il reprezinta nivelul mic al comisioanelor. Pentru fiecare contract tranzactionat se plateste 1 RON. De asemenea, cu aceeasi bani cu care in mod normal se pot achizitiona 100 de actiuni in sistem clasic, pe piata futures se pot controla 300 pina la 500. Daca pentru 100 de actiuni, pe care a platit de exemplu 10 RON, investitorul obtine un randament de 15%, prin tranzactia futures el poate obtine, daca piata evolueaza in sensul dorit de client, un randament de trei pina la cinci ori mai mare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri