Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, considera ca este normal, din perspectiva evolutiei la nivel de piata, ca fondurile de pensii private din industria autohtona sa aiba randamente cu o singura cifra incepand cu 2011, dupa performanta exceptionala din primii doi ani.
"Cred ca ar fi rezonabil sa spunem ca trebuie sa asteptam o scadere a randamentelor fondurilor de pensii private in 2010 si in anii care vor veni. Performanta a fost exceptionala in primii doi ani, raportandu-ne in termeni absoluti la inflatie, insa nu este sustenabila si daca ar fi sustenabila la acel nivel ar trebui sa ne ingrijoram. Probabil inca de anul acesta si in mod cert din 2011 vom reveni la randamente de o singura cifra", a explicat Radu Craciun (foto).

El a mai explicat ca, pe pietele mature, randamentele fondurilor de pensii private sunt deja cu o singura cifra, desi expunerea pe actiuni a acelor industrii depaseste uneori 50%. In acest context, un randament de 4-5%, raportat la o inflatie de de 3%, poate fi considerat cel putin realist daca nu unul foarte bun.

Volatilitatea pietelor de capital va afecta in acest an mai ales fondurile de pensii private facultative (pilonul III), care au un profil de risc mai ridicat.

“Nu trebuie scapat din vedere faptul ca modul in care legea pensiilor a fost conceputa descurajeaza in mod clar un management de portofoliu activ. Cu alte cuvinte, te descurajeaza sa cumperi (actiuni n.red.) pe minime si sa vinzi pe maxime (preturi n.red.) pe interval scurte (luni de zile n.red.) pentru ca toate comisioanele de tranzactionare sunt suportate de administratori, iar in aceste conditii este o tendinta puternica de a cumpara si a tine actiunile, de unde rezulta o expunere a activelor fondurilor la volatilitatiile pietele de capital”, a comentat Craciun.

In functie de evolutia pietelor de capital vom sti la ce randamente sa ne asteptam pentru fondurile de pensii, ceea ce nu este usor. "In acest an este greu de spus daca randamentele vor fi sub sau peste 10%, din cauza volatilitatii pietelor de capital, pentru ca nici randamentele fondurilor nu pot sa bata evolutia pietei", a mai spus Craciun.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in primul trimestru un randament mediu ponderat de 9,5%, in timp ce preformantele fondurilor de la lansare si pana in prezent s-au ridicat la 17,7%, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au inregistrat un randament mediu de 9,1% in primul trimestru al acestui an, iar castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent a fost de 10,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri