Banca centrala a afisat astazi un curs de referinta de 4,1430 lei/euro, in crestere cu aproape 2 bani (0,45%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care agravarea crizei grecesti a generat o unda de soc in piete, lovind si monedele emergente, scrie NewsIn.
Ieri, BNR afisase un curs de referinta de 4,1246 lei/euro.

Leul a deschis la cotatii in jur de 4,14 lei/euro si, dupa ce au fluctuat o perioada, cotatiile s-au stabilizat peste acest prag. In jurul orei 13:10, euro se tranzactiona cu de 4,1440 lei.
In regiune, zlotul s-a depreciat pana la cotatii apropiate de 3,95 unitati/euro, in timp ce forintul a cazut la 272,3 unitati/euro, pentru a reveni apoi in jurul pragului de 270 unitati/euro.

Ieri, aceste monede s-au depreciat semnificativ, cu 1,3%, respectiv 2,6%.

Analistii de la ING semnaleaza, intr-un raport publicat miercuri, ca "aparenta rezistenta a leului este cel mai probabil rezultatul interventiilor valutare ale BNR", estimand ca "este posibil ca leul sa continue sa se deprecieze".

"Totusi, dupa pierderile importante din sedinta trecuta, o corectie nu ar trebui exclusa, dar pentru moment nu gasim un motiv real pentru aceasta in afara de acest motiv tehnic", se mai spune in raport.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,1416 lei/dolar, in crestere cu peste 4 bani si jumatate (1,47%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care euro a atins cotatii minime ale ultimului an in fata monedei americane, de sub 1,3150 dolari.

Cursul leu/dolar de astazi este unul maxim al ultimelor aproape 12 luni, respectiv din 4 mai 2009, cand BNR afisa o cotatie de referinta de 3,1603 lei/dolar.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut semnificativ, apropiindu-se de nivelul dobanzii cheie, de 6,5%. In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,55% pe an, in urcate fata de nivelul de marti, de 4,16%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,05%, de la 4,66% in sedinta precedenta.

"Daca deprecierea leului se va extinde in acesta sedinta, ratele de dobanda pot atinge valori mai ridicate", estimeaza analistii de la ING.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Asigurări auto: Cum operează centrele de constatare în timpul pandemiei
Setari Cookie-uri