Finantele vor sa atraga 4,5 mld. lei de pe piata locala, prin titluri de stat

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite in luna mai certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,5 mld. lei (peste 1 miliard euro), in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit datelor publicate de MFP.
Prima licitatie de titluri de stat ar urma sa aiba loc pe 3 mai, cand ministerul intentioneaza sa atraga 1,5 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni. Apoi, pe 10 mai, Finantele vor sa ia de pe piata locala 500 milioane lei prin titluri cu maturitate la sase luni, arata NewsIn.

Pe 6 mai, MFP a programat redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni, pe 5 ani, in valoare de 900 milioane lei, la o rata a cuponului de 6%, in timp ce pe 13 mai ar urma sa fie redeschisa emisiunea cu maturitate la trei ani, cand statul vrea sa ia alte 900 milioane lei, oferind o rata a cuponului de 6,25%.

Ultima emisiune din mai ar urma sa aiba loc pe 20 ale lunii, cand Finantele vor sa atraga 700 milioane lei prin obligatiuni cu maturitate la 10 ani, la o rata a cuponului de 6,75%.

MFP a anuntat anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an.
In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial, iar in aprilie a atras 4,57 miliarde lei.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri