Formarea creditelor neperformante ale BCR a incetinit in T1

Formarea creditelor neperformante ale grupului BCR a incetinit in primul trimestru, odata cu revenirea pietei retail, care a fost contrabalansata insa de cresterea pe segmentele IMM si microintreprinderi, rata de acoperire a acestor imptumuturi fiind de 125% (garantii si provizioane), potrivit BCR.
Evolutia creditelor neperformante (NPL) a determinat costuri de risc de 456,4 milioane lei, mai mari decat in primul trimestru din 2009, dar in scadere comparativ cu trimestrele III si IV din 2009, se mai arata in comunicatul transmis de BCR, citat de NewsIn.

Ritmul de formare a NPL s-a diminuat in primele trei luni din 2010 pe fondul reducerii ratelor de dobanda, al stabilizarii monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele retail negarantate.

"Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, in conditiile date – NPL s-au mentinut la un nivel suportabil, de 13,9% din portofoliul de credite acordate clientilor (credite trase) de la 13,1% la sfarsitul anului 2009. Grupul BCR se bucura de o rata de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 125% (garantii si provizioane)", se mai arata in comunicatul bancii.

BCR si-a mentinut cota de piata in cea mai mare parte sustinuta de cresterea creditarii pe zona corporate. Creditarea retail a fost incetinita de scaderea abrupta a cererii eligibile. Reprezentantii BCR au mai spus ca banca are o pozitie puternica in ceea ce priveste lichiditatea si baza sa de capital, care depaseste cerintele reglementarilor BNR, si precizeaza ca rata de solvabilitate s-a imbunatatit considerabil in T1 2010.

Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 la T1 2010 este de aproximativ 12,5% (potrivit standardelor romanesti de contabilitate - RAS) fata de cerinta BNR de minimum 10% si de aproximativ 15,8% (potrivit standardelor internationale de raportare financiara - IFRS) consolidat (la finele anului 2009).

Vezi cum arata bilantul BCR in primul trimestru


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Prima bancă din România care îți transformă telefonul într-un POS
Setari Cookie-uri