Activitatile desfasurate in Romania de grupul Erste in trimestrul I au adus un profit net de 5,4 milioane euro, ce reprezinta 2,1% din totalul profitului net obtinut de grup, in conditiile in care provizioanele de risc pentru Romania aproape ca s-au dublat, la 122,5 milioane euro, potrivit Erste.
In primul trimestru din 2009, activitatile din Romania adusesera grupului bancar austriac un profit de 41,7 milioane euro, ce reprezinta 18% din totalul profitului net de 232,1 milioane euro obtinut de Erste Group si atribuibil proprietarilor societatii-mama.

Provizioanele de risc constituite pentru activitatile din Romania au sporit semnificativ, cu 51,9 milioane euro, de la 70,6 milioane euro in trimestrul I al exercitiului 2009 la 122,5 milioane euro in primele trei luni din 2010. "Cresterea provizioanelor a fost necesara pe fondul evolutiei generale a pietei (criza financiara, cresterea somajului), in special pe segmentul IMM", se arata in comunicatul citat de NewsIn.

Comparativ cu trimestrele III si IV din 2009 (155,7 milioane euro respectiv 200,1 milioane euro) s-a constatat totusi o imbunatatire a acestei pozitii, ceea ce reprezinta primul semnal al unei inversari a tendintei generale.

Venitul net din dobanzi al Bancii Comerciale Romane a crescut in trimestrul I din 2010 cu 9,4% (exprimat in valuta de referinta: +7,3%) de la 194,8 milioane euro la 213,1 milioane euro, aceasta imbunatatire fiind obtinuta in primul rand pe segmentul corporate.

"Rezultatul din tranzactionare (in scadere cu 8 milioane euro, de la 0,2 milioane euro la -7,8 milioane euro) a reflectat, partial, efectele negative rezultate din reevaluarile devenite necesare in urma volatilitatii cursului de schimb in primele doua luni ale exercitiului financiar curent, precum si in urma volumului mai scazut al tranzactiilor FX cu clientii corporate", se arata in comunicatul Erste.

Venitul net din comisioane a scazut considerabil, cu 2,9 milioane euro, respectiv cu 7,8% de la 38,3 milioane euro in trimestrul I din 2009 (exprimat in valuta de referinta: -9,5%) la 35,4 milioane euro, mai ales ca urmare a volumului in continuare scazut de imprumuturi noi catre clienti.

Cheltuielile de exploatare mai ridicate rezultate pe fondul extinderii retelei de filiale a BCR (fata de T1 2009: +20 de filiale noi) s-au putut compensa prin cheltuieli de personal scazute, astfel incat cheltuielile de exploatare s-au redus cu 5,4% (exprimat in valuta de referinta: -7,2%) de la 99,7 milioane euro in trimestrul intai al exercitiului 2009 la 94,3 milioane euro.

Venitul operational generat de operatiunile din Romania, de 146,4 milioane euro, a crescut cu 7,4% fata de cel de 133,7 milioane euro in anul precedent.

Scaderea pozitiei “alte venituri” cu 17,9 milioane euro, de la 11,2 milioane euro la -6,7 milioane euro in prezent, este cauzata atat de efectele pozitive singulare in primul trimestru al exercitiului 2009, cat si de necesarul de reevaluare in scadere in operatiunile de leasing, se mai arata in comunicat.

Raportul cost/venit pentru operatiunile din Romania s-a imbunatatit de la 42,7% in primul trimestru al anului trecut la 39,2% in primul trimestru al acestui an, rentabilitatea capitalului angajat inregistrand valoarea de 4,1%.

"Erste Group a inceput in forta anul 2010. Am fost favorizati in acest sens de imbunatatirea indicatorilor macroeconomici din Europa Centrala si de Est. Rezultatele solide au fost sustinute de aprecierea monedelor locale si de scaderea dobanzilor in Romania si Ungaria. Desi aceste evolutii pozitive nu au avut inca efectul de impulsionare considerabila a creditarii, ele au sustinut stabilizarea calitatii activelor si au condus la reducerea costurilor de risc pentru prima data in ultimele patru trimestre", a declarat directorul general al Erste Group Bank AG, Andreas Treichl, cu ocazia prezentarii rezultatelor primului trimestru al exercitiului 2010.

Erste Group, care controleaza BCR, a inregistrat in trimestrul I un profit net de 255,2 milioane euro, in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2009, pe baza contributiilor solide ale subsidiarelor din Cehia, Slovacia si Austria.

Activele grupului Erste au sporit de la sfarsitul anului trecut pana la 31 martie 2010 cu 3,1%, de la 201,71 miliarde euro la 207,99 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri