Proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de Garantare in sistemul de pensii private a fost lansat de Ministerul Muncii in dezbatere publica, potrivit siteului oficial al insitutiei.
Fondul de Garantare in sistemul de pensii private reprezinta plasa de siguranta de ultima instanta a sistemului, care ar urma sa compenseze orice eventuale pierderi ale fondurilor de pensii private (pilonul II si pilonul III). Dupa perioada de dezbatere publica, proiectul va intra in circuitul de avizare guvernamentala, apoi va fi trimis de Guvern catre Parlament.

Proiectul prevede o contributia initiala la Fondul de Garantare a fiecarui administrator de fonduri de pensii private, care reprezinta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii pentru administrarea de fonduri de pensii private si respectiv autorizarii pentru plata de pensii private.

Proiectul de lege precizeaza insa ca suma contributiei initiale nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei al sumei de 50.000 de euro, calculata la cursul comunicat de Banca Centrala la data efectuarii platii. Ulterior, toti administratorii vor plati o cotizatie anuala, care va alimenta Fondul de Garantare si care va fi calculata pe baze actuariale, in functie de riscurile evaluate si de expunerea Fondului.

„Constituirea in perioada imediat urmatoare a Fondului de Garantare in sistemul de pensii private vine sa inchida cercul garantiilor deja destul de solide din acest sistem. Fondul de Garantare va asigura astfel toti participantii la fondurile de pensii private obligatorii si facultative ca vor primi banii cuveniti, in conformitate cu contributiile virate si cu restul garantiilor prevazute de legislatie. Daca in prezent gradul de siguranta al fondurilor de pensii private din Romania este de 99,9%, putem spune ca odata cu constituirea Fondului de Garantare el va ajunge la 99,99% - in conditiile in care, realist vorbind, nu exista nimic fara risc pe lumea aceasta”, a declarat pentru Wall-Street Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Fondul de Garantare se va constitui ca persoana juridica de drept public. Scopul institutiei va fi compensarea posibilelor piederi ale participantilor la sistem atat in perioada acumularii, cat si dupa incheierea stagiului de cotizare si deschiderea dreptului la pensie ca urmare a imposibilitatii administratorilor de a onora obligatiile asumate initial la startul sistemului.

Conducerea Fondului va fi asigurata de un Consiliu de Administratie format din 3 reprezentanti: unul de la Comisia de Supraveghere (CSSPP), unul de la APAPR si unul de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

La sfarsitul lui martie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,97 miliarde lei (724,4 milioane euro) si peste 5 milioane de participanti. Pilonul III al pensiilor private facultative, a ajuns la active de 246, 518 milioane de lei si 193.793 de participanti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri