Fondul de garantare a sistemului de pensii private urmeaza sa fie alimentat atat din contributiile anuale ale administratorilor, din "fructificarea disponibilitatilor plasate", precum si din penalitatile de intarziere pentru neachitarea la timp a contributiilor datorate acestuia, se arata in noul proiect de infiintare a Fondului, publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii.
In ce priveste contributia initiala a fiecarui administrator la Fondul de garantare a pensiilor private, proiectul prevede ca aceasta va fi de 1% din capitalul social, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro, contributia anuala urmand sa fie calculata prin metode actuariale, precizeaza NewsIn.

"Contributia anuala datorata Fondului de garantare se calculeaza de catre acesta pana la data de 31 ianuarie pentru anul in curs. Calculul sumelor necesare se realizeaza prin metode actuariale", se mentioneaza in proiectul de lege privind infiintarea Fondului de Pensii Private.

Potrivit proiectului de infiintare a fondului, plata contributiei anuale ar urma sa se faca pana cel tarziu la data de 30 aprilie a fiecarui an.

"In situatii deosebite si justificate, la propunerea Consiliului de administratie al Fondului de garantare si cu aprobarea Consiliului Comisiei, contributia anuala poate fi majorata pana la dublul nivelului acesteia, in functie de necesarul de resurse pentru acoperirea obligatiilor acestuia", se mentioneaza in document.

Evidenta contributiilor si eventualelor plati la Fondul de garantare a pensiilor private urmeaza sa se faca distinct pentru piata pensiilor private obligatorii si cea a pensiilor facultative.

In cazul in care Fondul de garantare nu va dispune de resurse financiare suficiente pentru acoperirea platii compensatiei catre participanti si beneficiari, diferenta de plata ar urma sa fie asigurata prin acordarea de credite de la bugetul de stat.

Pe de alta parte, administratorii si furnizorii de pensii care nu vor respecta legea Fondului de garantare a pensiilor private ar putea plati amenzi cuprinse intre 0,1% si 5% din capitalul social.

Limitele amenzilor pentru persoanele juridice se stabilesc intre 0,1% si 5% din capitalul social si se refera la situatiile in care incalcarea prevederilor reprezinta o contraventie, si nu o infractiune, care sa atraga raspunderea civila, contraventionala sau penala.

"Incalcarea obligatiilor prevazute de prezenta lege, de normele emise in aplicarea acesteia, precum si nerespectarea indeplinirii obligatiilor in termenele prevazute in decizia Consiliului de administratie al Fondului de garantare, de catre administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment scris, respectiv amenda contraventionala", se mentioneaza in proiect.

Astfel, constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participanti ar urma sa se faca distinct pentru pilonii II si III, iar resursele pentru plata compensatiei ar trebui sa fie gestionate distinct de resursele pentru acoperirea cheluielilor de administrare si functionare a Fondului de garantare.

In plus, Fondul de garantare ar putea fi administrat de un Consiliu de administratie format din trei membri - membru numit de Comisie, unul de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si de un membru numit de Ministerul Finantelor Publice.

"Membrii Consiliului de administratie al Fondului de garantare sunt numiti pentru un mandat de patru ani, care poate fi reinnoit o singura data. Membrii Consiliului de administratie ale caror mandate au expirat vor ramane in functie pana la numirea succesorilor lor", se mentioneaza in proiectul de lege.

Fondul de garantare ar urma sa compenseze pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si ar trebui sa asigure plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii sau furnizorii de pensii private, dupa caz.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri