Consiliul de administratie al bancii centrale a coborat dobanda cheie la 6,25% pe an, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Update: Astfel, in a patra sedinta de politica monetara din acest an, boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa continue reducerea graduala a dobanzilor. In ianuarie, banca centrala coborase dobanda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca in februarie sa continue in acelasi ritm, reducand dobanda la 7%, iar in martie la 6,50% pe an, scrie NewsIn.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, scad automat si dobanda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 10,50% pe an in prezent la 10,25% incepand de miercuri, si la facilitatea de depozit, de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor, si a mentionat ca va continua "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, iar documentul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa ce va fi organizata joi, 6 mai.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ce trebuie să știi despre creditele garantate de stat în cazul IMM-urilor
Setari Cookie-uri