Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii (pilon II), cat si facultative (pilon III) vor atinge, la finele anului, la un nivel total al activelor de 6,09 miliarde de lei, ceea ce va reprezenta o pondere de 1,13% in produsul intern brut, conform estimarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Ponderea activelor fondurilor de pensii in produsul intern brut (PIB) a ajuns la 31 martie a.c. la 0,6%, in crestere fata de 0,51% la inceputul trimestrului. Comparativ cu martie 2009, ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a crescut de peste doua ori, de la 0,26%", potrivit „Analizei pietei fondurilor de pensii private in trimestrul I 2010” efectuata de CSSPP.

Valorile PIB-ului luate in calcul de Comisie sunt de 505,503 miliarde de lei pentru 2009 si de 538,917 miliarde de lei pentru 2010, afisate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"Tinand cont de o rata de crestere a activelor de 4,14% lunar, putem estima pentru sfarsitul anului un nivel al activelor totale detinute de fondurile de pensii de 6,09 miliarde de lei, cu o pondere de 1,13% in PIB", mentioneaza CSSPP in analiza.

Potrivit analizei comisiei, evolutia ulterioara a pietei pensiilor private va fi influentata de inflatie, cursul valutar, piata bursiera, nivelul dobanzilor, somaj, populatie activa ocupata si someri indemnizati, cat si de nivelul salariului mediu.

La sfarsitul lunii martie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,97 miliarde lei (724,4 milioane euro) si peste 5 milioane de participanti. Pilonul III al pensiilor private facultative, a ajuns la active de 246, 518 milioane de lei si 193.793 de participanti.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri