CURS Bancile se inghesuie sa schimbe euro in lei Investitorii de la Sibiu mizeaza pe moneda nationala, cotand euro, pentru martie 2006, la 3,62 lei.
Investitorii de la Sibiu mizeaza pe moneda nationala, cotand euro, pentru martie 2006, la 3,62 lei.

La inceputul saptamanii trecute, dealerii ar fi raspuns ca euro va depasi pragul de 3,7 lei, datorita lipsei unui puternic factor de sustinere a leului, creditele in valuta. Vinerea trecuta, ei vedeau insa cursul stabilizandu-se in culoarul 3,6-3,65 lei.

In piata la termen de la Sibiu, investitorii s-au aratat entuziasti, cotatia euro pentru scadenta martie 2006 coborand de la 3,68 la 3,62 lei, iar cea pentru Craciun de la 3,6850 la 3,6050 lei. Ei nu au uitat declaratia viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu, care considera ca leul isi va mentine si anul viitor potentialul apreciativ. Iar banca centrala a aratat ca foloseste din nou cursul ca arma antiinflatie. Scaderea euro are ca efect si incetinirea cresterii dolarului, care a revenit, dupa un an, peste pragul de 3,1 lei. Potentialul de crestere a monedei americane este mare, ea profitand de evolutia paritatii euro/dolar, care a coborat, dupa doi ani, sub pragul de 1,17. Unii analisti considera ca aprecierea va incetini doar in apropierea pragului de 1,15 dolari.

Investitorii de pe pietele internationale au inceput sa uite de uriasele deficite americane, cel comercial atingand in septembrie un record istoric, de 66,1 miliarde dolari. Acest sentiment este alimentat de diferenta dintre dobanda americana, de 4%, si cea europeana, de 2%. Daca Fed a lasat de inteles ca ar putea sa o mareasca, in prima parte a anului viitor, la 4,5%, in schimb BCE nu pare interesata de o majorare a nivelului de 2%, mentinut din iunie 2003.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De teama coronavirus, investitorii români încep să înroșească telefoanele
Setari Cookie-uri