Actiunile companiei Oltchim Ramnicu Valcea, cotate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol OLT), au fost suspendate, ieri, de la tranzactionare pana pe 21 noiembrie 2005, in baza reglementarilor pietei de capital, care prevad ca informatia sa ajunga la toti investitorii.

Motivul suspendarii este legat de sentinta pronuntata de Tribunalul Valcea pe 17 noiembrie 2005, prin care actionarii minoritari au castigat la primul termen in procesul in care se contesta majorarea de capital social operata in anul 2003, prin conversia in actiuni a unei parti din creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS) la Oltchim. In esenta, actionarii minoritari reclama faptul ca nu li s-a permis sa-si pastreze cota de actiuni detinute anterior majorarii de capital, asa cum prevad reglementarile pietei.

Instanta a admis in data de 17 noiembrie cererea formulata de actionarii minoritari SIF Oltenia si Lindsell Enterprises Ltd. si a dispus anularea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 8/28.11.2003, care aprobase majorarea capitalului Oltchim.

Practic, sentinta ii repune in drepturi pe actionarii minoritari, de la primul termen din procesul pe fond, prin care pot beneficia de dreptul de preferinta la majorarea capitalului social al combinatului valcean. Am decis, ieri, sa oprim actiunile combinatului de la tranzactionarea la BVB pana la primirea unui raspuns oficial din partea instantei, din motive de protectie a actionarilor, astfel incat toti sa cunoasca sentinta pronuntata, ne-a declarat, ieri, Constantin Roibu, directorul general al combinatului. Regulamentele Bursei obliga la oprirea de la tranzactionare a unei societati aflate in litigiu, daca instanta nu s-a pronuntat in mod definitiv si irevocabil. In replica, actionarii minoritari pledeaza pentru egalitatea in drepturi intre actionarii unei companii.

De ani de zile, statul este considerat, prin lege, un actionar mai special decat toti ceilalti actionari, cred ca a venit timpul sa repunem drepturile in ordinea fireasca, respectiv un actionariat egal in drepturi, ne-a declarat, ieri, Siminel Andrei, presedintele comunitatii brokerilor care opereaza pe piata Rasdaq (ANSVM) si director general al New Century Holding Advisers - NCH, in calitate de reprezentant al intereselor fondului american de investitii Lindsell Enterprises Ltd. in Romania. Opinia actionarilor minoritari, inclusiv SIF 3 Oltenia, este ca managementul Oltchim, societate in care s-au investit sute de milioane de lei, are datoria sa faca profituri si sa dea dividende, ca orice companie normala.

Oltchim va declara recurs impotriva acestei sentinte, potrivit Raportului curent trimis ieri de companie catre Bursa si catre arbitrul pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). De doi ani de judecam cu actionarii minoritari, care au contestat in instanta faptul ca nu li s-a dat drept de preferinta si le-a fost diminuata cota de capital detinuta anterior majorarii, ne-a declarat Constantin Roibu. In opinia acestuia, actionarii minoritari au atacat gresit sau au abordat gresit in instanta atacarea acestei hotarari, dar pana in noiembrie 2005 nu ne-am judecat niciodata pe fond, ci ei au apelat la instanta pentru a bloca majorarea de capital, inclusiv prin ordonanta presedentiala.

In ceea ce priveste privatizarea Oltchim, Constantin Roibu ne-a declarat ca pana nu se rezolva conflictul cu actionarii minoritari, nici nu se poate vorbi despre privatizarea combinatului. In nici un caz nu sunt sanse sa se rezolve rapid acest conflict pentru ca la recurs pot interveni noi si noi termene, a mai spus directorul general al Oltchim. Actiunile Oltchim (simbol-OLT) au inregistrat, ieri, o crestere cu 7,09% a cotatiei la BVB, pana la oprire, ultimul pret, de inchidere, fiind de 0,395 lei. In total, suspendarea titlurilor OLT a intervenit dupa 176 de tranzactii cu peste 1,2 milioane de actiuni OLT, in valoare totala de peste 505.097 lei (peste 138.800 euro).

Intr-un alt dosar (nr. 1400/com/2005, cu termen de judecata 17.11.2005, aflat pe rol tot la Tribunalul Valcea, Lindsell Enterprises Ltd., actionar minoritar, a formulat cerere in contradictoriu pentru constatarea caducitatii aceleiasi hotarari a AGEA de la Oltchim. Instanta a suspendat judecarea cauzei pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti in dosarul nr. 3265/2003, se arata in Raportul curent trimis ieri de Oltchim catre BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri