Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca planul de reducere a salariilor si pensiilor este cea mai buna solutie, atat pentru romanii afectati anul trecut de criza, cat si pentru cei care vor fi afectati prin aplicarea acestui plan.

"Ceea ce s-a acceptat este cea mai buna solutie pentru Romania, pentru toti cetatenii romani, inclusiv pentru cei care sunt acum afectati, inclusiv pentru cei care au fost afectati anul trecut", a spus Vladescu.

Ministrul a spus ca, daca ar fi fost aleasa varianta majorarii taxelor, peste trei sau sase luni tot ar fi fost necesara o reducere a cheltuielilor.

"Cinci puncte procentuale in plus la TVA insemna ca inclusiv cei care anul trecut au platit pentru criza economica plateau in continuare in acest moment, iar cei care nu au platit nimic, salariatii din sectorul bugetar, urmau sa plateasca doar o mica parte", a spus el, citat de NewsIn.

Sebastian Vladescu a declarat ca deficitul estimat pentru 2010, in lipsa masurilor propuse, era de 9,1% din PIB.

"Aceasta ajustare (de 3,2% din PIB) nu se putea face pe alte tipuri de cheltuieli, asa cum am auzit ca se discuta, in niciun caz pe cheltuielile de capital, care sunt insuficiente fata de nevoi", a spus el. In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor materiale, ministrul a afirmat ca acestea au fost reduse, incepand cu 2008, de la 6,2% din PIB la 5,1%, iar majoritatea acestora sunt reprezentate de cele din sectorul sanitar, prin urmare o taiere suplimentara ar fi facut nefunctionale unele siteme din administratie.

"Este evident ca in momentul in care trebuie sa faci o ajustare de trei puncte procentuale aceasta nu se poate face decat in zona in care cheltuielile sunt excesive - cele de personal si sociale", a spus ministrul Finantelor.

Vladescu a mai declarat ca Executivul a stabilit cu FMI si amanuntele rectificarii bugetare.

”Am stabilit toate celelalte amanunte legate de rectificarea bugetara, zonele in care vor exista diminuari de venituri, reduceri de cheltuieli. Data pana la care aceste lucruri trebuie implementate este undeva pana in 20 iunie astfel incat, la momentul prezentarii scrisorii de inten?ie in board, o buna parte din cele asumate sa fie implementate”.

Ministrul a spus ca respectarea acestor masuri presupune ca Romania sa primeasca tran?a de la FMI pana la finele lunii iunie, urmand ca cea de la CE sa fie virata ”in func?ie de procedurile lor interne, deci independent de noi”, fie pana in luna iulie, fie in septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti