Bursa de Valori Bucuresti a traversat o saptamana ce a dat noi sperante investitorilor in ceea ce priveste castigurile si potentialele plasamente in actiuni de pe urma unor societati de stat ce ar putea fi scoase la privatizare prin Bursa, inclusiv din sectorul utilitatilor, financiar-bancar si al serviciilor de telefonie. Contam pe societatile din sectorul de stat, care prin listare pot duce la cresterea indicatorilor bursieri si pot crea un efect de antrenare asupra altor societati din economia romaneasca, inclusiv din sectorul privat, pentru a apela la aceasta forma de finantare, avand la dispozitie nu numai mijloacele actuale, ci si instrumente noi de tranzactionare, pe care piata le asteapta de mult, declara Sergiu Oprescu, presedintele BVB. Potrivit analistilor bursieri, daca autoritatile vor acorda mai multa atentie pietei de capital romanesti si institutiei bursiere, inclusiv sub aspectul fiscalitatii si al promovarii investitiilor in actiuni, este posibil ca BVB sa fie un alergator de frunte in cursa pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dupa zece ani in care si-a cautat locul in tranzitia catre economia de piata.
Capitalizarea a depasit 51 miliarde lei (aproape 20 miliarde euro) la sfarsitul zilei de 18 noiembrie, printr-o sedinta animata de titlurile RRC si SNP. In total, valoarea tranzactiilor la BVB a urcat la peste 155 milioane lei, in cele cinci sedinte din intervalul 14-18 noiembrie 2005.

Analistii pietei de capital estimeaza ca Bursa isi va pastra trendul actual, ascendent, cu o medie a tranzactiilor de peste 10 milioane euro, si dupa fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ - BER. Valoarea consemnata saptamana trecuta pe pietele regular, deal, odd-lot si unlisted a crescut cu 18%, comparativ cu cea consemnata in intervalul 7-11 noiembrie 2005, pe fondul unui volum de tranzactionare in crestere. Indicii bursieri au avut o crestere accelerata, respectiv BETa crescut cu 2,9%, BET-C - 2,7% si BET-FI cu 2,3%. In aceasta saptamana, evolutia indicilor BVB a fost sincronizata cu cea a indicilor oficiali de pe pietele din regiune, ne-a declarat Catalin Bolohan, Senior Broker al Vanguard Bucuresti.

Saptamana trecuta, piata a fost stimulata si de clarificarea modului de impozitare a veniturilor din piata de capital, prin noua varianta a Codului Fiscal, aflata in dezbatere. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Ministerul Finantelor propune ca, pentru actiunile dobandite inainte de 1 ianuarie 2006 sau inscrise la BVB sau BER pana in ultima zi bursiera din acest an, baza de impunere a castigurilor/pierderilor realizate sa fie diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de inchidere pentru titlul respectiv din ultima zi bursiera din anul 2005, considera Catalin Bolohan. In opinia acestuia, pe termen foarte scurt, concretizarea acestei variante de modificare a Codului Fiscal este in masura sa induca o evolutie pozitiva a BVB.


De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe piata de capital va creste de la 10% la 16 %


In primul rand, este eliminata temerea privind impunerea cu un procent majorat, de 16%, a castigurilor aferente unor evolutii pozitive retroactive, anterioare anului 2006. De asemenea, din ratiuni de optimizare, actuala propunere poate induce si o amanare a initierii unor vanzari de actiuni pentru primele zile ale anului 2006. Valoarea de referinta propusa de Ministerul Finantelor pentru aplicare din ianurie 2006 este, potrivit proiectului, pretul de inchidere al pietei, pe care sunt inscrise la cotatie titlurile respective in ultima zi bursiera din anul 2005.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii cotei de 16% ar urma sa revina intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, se mai arata in proiectul de Cod Fiscal. Pentru persoanele fizice care au primit actiuni cu titlu gratuit, in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM), pretul de cumparare la prima tranzactionare va fi egal cu valoarea nominala a acestora.

Pentru cei care au cumparat actiuni la pret preferential, prin sistemul stock options plan, castigul va fi calculat prin diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, din care se vor scadea comisioanele societatilor de intermediere din Bursa.

Estimez ca trendul ascendent al BVB ar putea continua pana la diseminarea in preturi a noutatilor aduse de proiectul de modificare a Codului Fiscal si anuntarea detaliilor tranzactiei BCR, dar ulterior acestor evenimente, cred ca este oportuna o atitudine prudenta in achizitionarea de actiuni, a mai spus brokerul Vanguard Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri