Capitalizarea a depasit 51 miliarde lei (aproape 20 miliarde euro) la sfarsitul zilei de 18 noiembrie, printr-o sedinta animata de titlurile RRC si SNP. In total, valoarea tranzactiilor la BVB a urcat la peste 155 milioane lei, in cele cinci sedinte din intervalul 14-18 noiembrie 2005.

Analistii pietei de capital estimeaza ca Bursa isi va pastra trendul actual, ascendent, cu o medie a tranzactiilor de peste 10 milioane euro, si dupa fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ - BER. Valoarea consemnata saptamana trecuta pe pietele regular, deal, odd-lot si unlisted a crescut cu 18%, comparativ cu cea consemnata in intervalul 7-11 noiembrie 2005, pe fondul unui volum de tranzactionare in crestere. Indicii bursieri au avut o crestere accelerata, respectiv BETa crescut cu 2,9%, BET-C - 2,7% si BET-FI cu 2,3%. In aceasta saptamana, evolutia indicilor BVB a fost sincronizata cu cea a indicilor oficiali de pe pietele din regiune, ne-a declarat Catalin Bolohan, Senior Broker al Vanguard Bucuresti.

Saptamana trecuta, piata a fost stimulata si de clarificarea modului de impozitare a veniturilor din piata de capital, prin noua varianta a Codului Fiscal, aflata in dezbatere. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Ministerul Finantelor propune ca, pentru actiunile dobandite inainte de 1 ianuarie 2006 sau inscrise la BVB sau BER pana in ultima zi bursiera din acest an, baza de impunere a castigurilor/pierderilor realizate sa fie diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de inchidere pentru titlul respectiv din ultima zi bursiera din anul 2005, considera Catalin Bolohan. In opinia acestuia, pe termen foarte scurt, concretizarea acestei variante de modificare a Codului Fiscal este in masura sa induca o evolutie pozitiva a BVB.


De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe piata de capital va creste de la 10% la 16 %


In primul rand, este eliminata temerea privind impunerea cu un procent majorat, de 16%, a castigurilor aferente unor evolutii pozitive retroactive, anterioare anului 2006. De asemenea, din ratiuni de optimizare, actuala propunere poate induce si o amanare a initierii unor vanzari de actiuni pentru primele zile ale anului 2006. Valoarea de referinta propusa de Ministerul Finantelor pentru aplicare din ianurie 2006 este, potrivit proiectului, pretul de inchidere al pietei, pe care sunt inscrise la cotatie titlurile respective in ultima zi bursiera din anul 2005.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii cotei de 16% ar urma sa revina intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, se mai arata in proiectul de Cod Fiscal. Pentru persoanele fizice care au primit actiuni cu titlu gratuit, in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM), pretul de cumparare la prima tranzactionare va fi egal cu valoarea nominala a acestora.

Pentru cei care au cumparat actiuni la pret preferential, prin sistemul stock options plan, castigul va fi calculat prin diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, din care se vor scadea comisioanele societatilor de intermediere din Bursa.

Estimez ca trendul ascendent al BVB ar putea continua pana la diseminarea in preturi a noutatilor aduse de proiectul de modificare a Codului Fiscal si anuntarea detaliilor tranzactiei BCR, dar ulterior acestor evenimente, cred ca este oportuna o atitudine prudenta in achizitionarea de actiuni, a mai spus brokerul Vanguard Bucuresti.