Bursa de Valori Bucuresti a traversat o saptamana ce a dat noi sperante investitorilor in ceea ce priveste castigurile si potentialele plasamente in actiuni de pe urma unor societati de stat ce ar putea fi scoase la privatizare prin Bursa, inclusiv din sectorul utilitatilor, financiar-bancar si al serviciilor de telefonie. äContam pe societatile din sectorul de stat, care prin listare pot duce la cresterea indicatorilor bursieri si pot crea un efect de antrenare asupra altor societati din economia romaneasca, inclusiv din sectorul privat, pentru a apela la aceasta forma de finantare, avand la dispozitie nu numai mijloacele actuale, ci si instrumente noi de tranzactionare, pe care piata le asteapta de multô, declara Sergiu Oprescu, presedintele BVB. Potrivit analistilor bursieri, daca autoritatile vor acorda mai multa atentie pietei de capital romanesti si institutiei bursiere, inclusiv sub aspectul fiscalitatii si al promovarii investitiilor in actiuni, este posibil ca BVB sa fie äun alergator de frunte in cursa pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeanaô, dupa zece ani in care si-a cautat locul in tranzitia catre economia de piata.
Capitalizarea a depasit 51 miliarde lei (aproape 20 miliarde euro) la sfarsitul zilei de 18 noiembrie, printr-o sedinta animata de titlurile RRC si SNP. In total, valoarea tranzactiilor la BVB a urcat la peste 155 milioane lei, in cele cinci sedinte din intervalul 14-18 noiembrie 2005.

Analistii pietei de capital estimeaza ca Bursa isi va pastra trendul actual, ascendent, cu o medie a tranzactiilor de peste 10 milioane euro, si dupa fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ - BER. Valoarea consemnata saptamana trecuta pe pietele regular, deal, odd-lot si unlisted a crescut cu 18%, comparativ cu cea consemnata in intervalul 7-11 noiembrie 2005, pe fondul unui volum de tranzactionare in crestere. Indicii bursieri au avut o crestere accelerata, respectiv BETa crescut cu 2,9%, BET-C - 2,7% si BET-FI cu 2,3%. äIn aceasta saptamana, evolutia indicilor BVB a fost sincronizata cu cea a indicilor oficiali de pe pietele din regiuneô, ne-a declarat Catalin Bolohan, Senior Broker al Vanguard Bucuresti.

Saptamana trecuta, piata a fost stimulata si de clarificarea modului de impozitare a veniturilor din piata de capital, prin noua varianta a Codului Fiscal, aflata in dezbatere. äProiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Ministerul Finantelor propune ca, pentru actiunile dobandite inainte de 1 ianuarie 2006 sau inscrise la BVB sau BER pana in ultima zi bursiera din acest an, baza de impunere a castigurilor/pierderilor realizate sa fie diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de inchidere pentru titlul respectiv din ultima zi bursiera din anul 2005ô, considera Catalin Bolohan. In opinia acestuia, pe termen foarte scurt, äconcretizarea acestei variante de modificare a Codului Fiscal este in masura sa induca o evolutie pozitiva a BVB.


De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe piata de capital va creste de la 10% la 16 %


In primul rand, este eliminata temerea privind impunerea cu un procent majorat, de 16%, a castigurilor aferente unor evolutii pozitive retroactive, anterioare anului 2006. De asemenea, din ratiuni de optimizare, actuala propunere poate induce si o amanare a initierii unor vanzari de actiuni pentru primele zile ale anului 2006ô. Valoarea de referinta propusa de Ministerul Finantelor pentru aplicare din ianurie 2006 este, potrivit proiectului, äpretul de inchidere al pietei, pe care sunt inscrise la cotatie titlurile respective in ultima zi bursiera din anul 2005ô.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii cotei de 16% ar urma sa revina intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie. äImpozitul calculat si retinut la sursa se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinutô, se mai arata in proiectul de Cod Fiscal. Pentru persoanele fizice care au primit actiuni cu titlu gratuit, in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM), pretul de cumparare la prima tranzactionare va fi egal cu valoarea nominala a acestora.

Pentru cei care au cumparat actiuni la pret preferential, prin sistemul ästock options planô, castigul va fi calculat prin diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, din care se vor scadea comisioanele societatilor de intermediere din Bursa.

äEstimez ca trendul ascendent al BVB ar putea continua pana la diseminarea in preturi a noutatilor aduse de proiectul de modificare a Codului Fiscal si anuntarea detaliilor tranzactiei BCR, dar ulterior acestor evenimente, cred ca este oportuna o atitudine prudenta in achizitionarea de actiuniô, a mai spus brokerul Vanguard Bucuresti.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri