Moneda unica europeana a castigat luni 2,5% in fata dolarului, dupa ce reprezentantii europeni au anuntat planul de salvare de 750 miliarde euro, atingand astfel cotatia de 1,3040 dolari, potrivit NewsIn.

De asemenea, moneda europeana s-a apreciat cu 4,5% in fata yenului japonez, la 121,80 yeni si a castigat 1,4% in raport cu lira sterlina, la 0,87 lire pentru un euro.

Dupa tulburarile suferite saptamana trecuta de pietele de capital, cand moneda unica europeana s-a depreciat semnificativ in fata principalelor valute, responsabilii Uniunii Economice si Monetare (UEM) si-au luat raspunderea de a mentine stabilitatea financiara a Europei prin intermediul acestui mecanism care ar putea insemna o infuzie de 750 miliarde euro pentru tarile aflate in dificultate.

''Aceste masuri vor duce la disparitia crizei de lichiditati care a cuprins statele din sudul Europei si bancile si vor permite corectarea dobanzilor pentru anumite datorii publice'', a spus Patrick Artus, director de cercetare economica la institutia financiara Natixis.