Cu toate ca BNR si-a umflat toti muschii incercand sa opreasca expansiunea creditului de consum si in 2005, evolutia acestuia s-a inscris in acelasi ritm de crestere cu al creditului neguvernamental, care s-a majorat cu o rata medie lunara de 2,9%.
Chiar daca in prezent subiectele la moda se invart in jurul inflatiei si al politicilor macroeconomice, 2005 a fost cu siguranta anul creditelor. Evolutia acestora, considerata de unii ingrijoratoare, iar de altii insuficient de dinamica in comparatie cu tarile din UE, a fost insa una constanta. Pana si structura lei-valuta a creditului neguvernamental a ramas in aceiasi parametri - 40, respectiv 60% -, cu toate incercarile BNR de a incuraja creditarea in moneda nationala. In 2005, singura schimbare notabila s-a inregistrat la capitolul credite acordate companiilor, unde valoarea acestora a scazut, ajungand sa detina in august o pondere de 65% din totalul creditului neguvernamental, fata de 71% in ianuarie.

Creditul de consum a revenit in top

In ceea ce priveste creditul de consum acordat populatiei, acesta si-a reluat expansiunea intrerupta in 2004. Astfel, dupa ce anul trecut ponderea creditului de consum in imprumuturile acordate populatiei a ajuns la 66%, fata de 74% in decembrie 2003, acesta a crescut iarasi, inregistrand, in august 2005, o pondere de 74%.

De cealalta parte, cu toate ca la capitolul credite ipotecare/imobiliare situatia era destul de ingrijoratoare, in 2005 ponderea acestora a inregistrat o scadere. In plus, daca aruncam o privire in curtea Uniunii Europene, observam ca in ceea ce priveste ponderea creditului de consum si a celui ipotecar/imobiliar in totalul imprumuturilor acordate populatiei, Romania se afla cu mult in spatele tarilor din UE.

Astfel, in timp ce in UE acest raport este de 13,4% si respectiv 68,9%, la noi situatia sta exact pe dos, creditul de consum ocupand 74,5%, fata de numai 25,5%. Conform statisticilor BNR, pe categorii de credite, componenta de lei predomina in cazul creditului de consum, cu peste 60%, in timp ce in cazul creditului imobiliar valuta conduce detasat, cu peste 90%.

Grad de indatorare mai mare

Conform acelorasi statistici, imprumuturile acordate populatiei detin in prezent o treime din creditul guvernamental, ponderea acestuia ajungand la 6,1%, fata de 3,7%, cat s-a inregistrat in 2004. In ceea ce priveste ponderea datoriei romanilor in ve-nit, raportul a ramas relativ constant, in special datorita faptului ca veniturile au inregistrat o usoara crestere in ultimul timp. Cu toate acestea, trendul indatorarii va avea cu siguranta o panta ascendenta, pe fondul relaxarii dobanzilor, in special a celor in moneda nationala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri