Finantele au respins toate ofertele pentru obligatiunile de stat pe 3 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele bancilor pentru obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor bancii centrale.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 900 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,25 miliarde lei (298 milioane euro).

La sedinta similara din 1 aprilie, MFP a atras 498,72 milioane lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, pentru care plateste un randament mediu anual de 6,80%.

In mai, MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cea mai mare parte a banilor urmand sa fie plasati prin emisiuni de obligatiuni.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial, iar in aprilie a atras 4,57 miliarde lei. MFP a anuntat anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an.

Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an a fost modificata la 6,8% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri