Americanii de la Firebird Management, o companie de management de fonduri private inchise din New York, au atins o concentrare de 15% din actiunile firmei de asigurari Ardaf, in urma unor tranzactii succesive pe piata electronica Rasdaq, ne-a declarat ieri Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Ardaf. Nu stiu de unde au cumparat... probabil de la (fondul de investitii) Clairmont, spune Tender. Firebird are sub administrare fonduri inchise de investitii ale caror active depasesc 1,6 miliarde dolari. In urma studiilor facute, investitorii americani au ajuns la concluzia ca o astfel de investitie in Ardaf este una foarte buna, a mai spus Tender.
Tender spune ca, desi a negociat cu mai multi investitori vanzarea pachetului de aproape 71% din actiunile firmei de asigurari Ardaf din Cluj, deocamdata nu s-a decis sa vanda. Eu nu am nimic de vanzare, insa totul e de vanzare. Vreau dublul pretului corect. Vreau un pret indecent de corect, sustine Tender.

Brokerii au semnalat de altfel un apetit in crestere al investitorilor straini pentru firme de asigurari romanesti precum Asirom, Ardaf sau Astra.

Astfel, recent au avut loc o serie de tranzactii semnificative cu titlurile Asirom, surse din piata estimand ca sirul de tranzactii nu s-a oprit aici.

Saptamana trecuta compania de administrare fonduri mutuale a Bancii Transilvania, BT Asset Management, a vandut circa 4,6% din actiunile detinute la Ardaf, surse din piata sustinand ca acestea au fost cumparate prin intermediul Raiffeisen capital & Investment de catre Raiffeisen ZentralBank Austria (RZB).

Informatia nu a fost, insa, confirmata, insa Ovidiu Tender spune ca RZB detine intre 4 si 5% din actiunile Ardaf, din informatiile sale. Saptamana trecuta a avut loc o tranzactie mai mare, la un pret de 3,50 de lei pe actiune. BT Asset Management a vandut in urma acesteia, la circa 3.000 de lei per actiune. Am vandut circa 4,6% din Ardaf, adica circa 11,5 milioane de actiuni, chiar inainte de noua majorare de capital social de la Ardaf, sustine directorul general al BT Asset Management, Radu Hanga. Suma obtinuta de Banca Transilvania s-a situat, astfel, in jurul cifrei de 958.000 euro.

Intre timp, Ardaf si-a dublat capitalul social, printr-o subscriere sustinuta de circa 95% din actionari. Procesul de subscriere nu s-a finalizat inca. Intrucat am am subscris acestei majorari pentru circa 11,1 milioane de actiuni, am ajuns la un pachet de 2,2-2,3% din Ardaf, spune Hanga.

Ardaf a trebuit sa-si majoreze capitalul in urma notificarilor primite din partea arbitrului pietei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), privitoare la indicele scazut de solvabilitate al firmei. Ultimele tranzactii mari din domeniul asigurarilor perfectate in piata, la Rasdaq, confirma o concentrare sau coagulare a societatilor, impulsionata de potentialul de crestere o data cu introducerea obligativitatii unor tipuri de asigurari in Romania, cum este cea privind locuintele.

Asirom si Ardaf au facut deja obiectul unor tranzactii importante in piata pentru pachete semnificative de actiuni, de 10% si, respectiv 5% din capitalul social. Investitorii financiari care cumpara actiunile din asigurari mizeaza pe cresterea sectorului si pe intrarea unor actionari majoritari de calibru international pe piata, in scurt timp. Acesti cumparatori financiari isi asuma riscurile investitiei intr-un sector inca insuficient reglementat in Romania si care are inca deficiente la capitolul transparenta a activitatii, ne-a declarat Cristian Tudorescu, Senior Analyst al Vanguard.

Saptamana trecuta, la Rasdaq s-a perfectat tranzactia pentru 11 milioane de actiuni Ardaf (5%), la pretul de 0,3 lei. Brokerii au indicat Fondul QVT ca posibil cumparator al acestor participatii la societatile de asigurari, lucru confirmat la doar o zi diferenta, prin anuntul facut de Banca Transilvania legat de vanzarea unui pachet de 5% din actiunile Ardaf. Acest actionar minoritar a avut ocazia sa subscrie in recenta majorare de capital la 0,1 lei pe actiune si a marcat un profit de aproape 200% in cateva saptamani, ne-a declarat Dan Barbulescu, analist la Bucharest Equity Research Group. Potrivit acestuia, cumparatorul pachetului de actiuni Ardaf a pariat pe accelerarea preluarilor societatilor de asigurari cu capital romanesc, mai mult sau mai putin controversat, de puternici jucatori de pe piata internationala. Pe langa Ardaf, par a fi vizate Asirom si Astra, a adaugat Barbulescu.

In aceasta saptamana, piata bursiera a primit informatia ca societatea de asigurari Ardaf are nevoie de finantare pentru a respecta indicatorii minimali de lichiditate. Actionarii actuali ai Ardaf pot subscrie la 0,1 lei/actiune si este atractiv pentru investitori la 0,3 lei/actiune pentru ca piata de asigurari poate exploda dupa introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte, ne-a mai spus analistul BERG.

Sunt investitori institutionali interesati de segmentul de asigurari: de exemplu, la Asirom - probabil niste americani - si la Ardaf s-a cumparat pachetul detinut de Banca Transilvania acolo. Motivatia cumparatorilor este intentia de a se introduce asigurarea obligatorie de locuinte in viitor, ce va duce la imbunatatirea rezultatelor financiare ale companiilor din acest domeniu, ne spune Mihai Piscan, broker al Intercapital Invest.

In 2005, pentru Omniasig, Asirom si Ardaf, raportul dintre valoarea companiei si volumul estimat al primelor pe 2005 se situeaza in intervalul 0,5-0,7. Se poate concluziona ca acest interval al multiplului Pret/Prime anticipate pentru 2005 este relevant pentru a evalua grosier o companie de asigurari care activeaza pe piata romaneasca, a adaugat Cristian Tudorescu. Cu aceste evolutii mai mult sau mai putin pozitive, societatile de asigurari listate la Rasdaq reprezinta o tinta pentru investitori strategici din domeniu, cum a fost cazul Omniasig - nelistata - care a fost cumparata in acest an de grupul Wiener Staedtische.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri