Reducerea contributiei la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) la 0,5%, de la 2,5%, din salariul brut ar avea pana la finalul anului 2011 un impact financiar direct de 2,4 miliarde lei, a declarat directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad.
"O astfel de masura are un impact dramatic asupra investitorilor din piata pensiilor private obligatorii. Pensiile actualilor participanti la sistem vor ajunge la un nivel foarte mic la finalul stagiului de cotizare, daca aceasta masura va fi adoptata de guvern", a adaugat Besim Jawad.

El a precizat ca astfel de masuri nu incurajeaza potentialele investitii straine in Romania.

Jawad a amintit ca pentru a finanta sistemului public de pensii, Guvernul a decis sa inghete crestere contributiei in 2009. "Impactul a fost de 800 milioane - 1 miliard de euro in pensii private pierdute pentru participanti si pentru industrie in total", a spus seful Eureko Pensii.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatorii (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor . Anul acesta, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri