Diminuarea contributiei virate catre pilonul II de pensii private obligatorii ar reprezenta, in viziunea reprezentantului ING Pensii o noua lovitura data celor peste 5 milioane de participanti care au aderat la acest sistem cu speranta si asteptarea de a-si putea cladi un viitor mai sigur pentru perioada pensionarii.

De altfel, aminteste Cornelia Coman (foto), salariatii din Romania au primit prin lege garantia dreptului de a directiona asa cum cred de cuviinta o parte a contributiilor pe care le realizeaza catre bugetul de asigurari sociale, iar modificarile luate acum in calcul afecteaza profund spiritul dreptului cu care au fost investiti.

„O astfel de decizie produce neajunsuri profunde unei intregi generatii, condamnate sa plateasca pretul unor greseli care nu ii apartin, si sa perpetueze dependenta nefasta de un sistem public de asigurari sociale care si-a dovedit deja ineficienta. O reducere a contributiei virate in sistemul privat de pensii in acest moment nu ar face decat sa amplifice pierderile induse participantilor prin inghetarea in 2009 a contributiei la nivelul de 2% si nerespectarea majorarii la 3% in 2010, lipsindu-i de dreptul de a beneficia de evolutiile existente in mediul privat investitional”, a mai spus Coman.

Instituirea pilonului II a fost menita sa ofere salariatilor romani o alternativa solida in fata incertitudinii dovedite a sistemului public de pensii, prin intermediul careia sa isi poata urmari cele mai bune interese. In acest context, explica reprezentantul liderului pietei de pensii private din Romania, dinamitarea continua a acestuia prin decizii conjuncturale reprezinta o nerespectare evidenta a promisiunilor asumate si a credibilitatii guvernantilor in fata celor pe care ii conduc.

„Un astfel de demers amana rezolvarea de facto a problemelor din societatea romaneasca si este cu atat mai nedrept cu cat generatia tanara, participanta in pilonul II de pensii, a platit deja pretul lipsei de viziune economica in 2009 si 2010, preluand socurile unei reasezari brutale a economiei, al restructurarilor, somajului si dificultatilor financiare”, declara Cornelia Aurelia Coman.

In plus, inghetarea contributiei virate in pilonul II ar genera, pe langa efectul nefast asupra sustenabilitatii intregului sistem de pensii, si o reducere cu pana la 30% a nivelului pensiei private viitoare, conform caculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat in Romania (APAPR).

„Cautarea unei solutii pentru dezechilibrul bugetului de asigurari in diminuarea la 0,5% a transferurilor catre pilonul II este cu atat mai iluzorie cu cat economiile realizate astfel ar fi cu totul insuficiente si nu exista o garantie din perspectiva guvernamentala a folosirii eficiente economic a acestor fonduri. Fata de un deficit estimat de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, economiile realizate in 2010 prin vaduvirea Pilonului 2 de contributiile stabilite prin lege ar asigura doar o acoperire cu doar 5%, conform calculelor APAPR”, aminteste Coman.

Nu in ultimul rand, atrage atentia managerul ING, schimbarea din mers a coordonatelor asumate prin lege pentru functionarea sistemului de pensii private obligatorii induce o nota injusta de impredicitibilitate companiilor din aceasta industrie, puse in imposibilitatea de a-si respecta strategiile de piata asumate si angajamentele fata de clientii actuali.

„Din pacate, o astfel de decizie risca sa arunce o umbra de instabilitate nu doar asupra unei industrii care si-a dovedit deja functionalitatea, dar si asupra intregului mediu de afaceri romanesc, condamnat sa ofere investitorilor straini imaginea unei nesigurante care nu poate atrage”, conchide Cornelia Coman.