Moneda unica europeana a atins in ultima sedinta a saptamanii cel mai inalt nivel al sau in raport cu dolarul, pe fondul optimismului generat de intalnirea oficialilor europeni, care vor discuta metode de stabilizare a situatiei din zona euro.
Euro s-a apreciat vineri pentru a treia zi consecutiv, dupa ce investitorii speculativi care pariau pe depreciere au fost nevoiti sa cumpere pentru a-si acoperi pozitiile. Yenul japonez s-a depreciat in fata tuturor valutelor principale mai putin una, in ciuda aprecierii din cursul saptamanii, dupa ce ministrul de Finante Naoto Kan a declarat ca este de nedorit o indepartare a monedelor de la stabilitate, informeaza Bloomberg, citeaza NewsIn.

"Intalnirea de astazi este o scuza pentru a usura putin situatia speculatorilor", a declarat pentru Bloomberg Audrey Childe-Freeman, strateg principal pe valute la Brown Brothers Harriman din Londra. "Sansele unor noi anunturi importante azi sunt foarte slabe, dar ca si in cazul zvonurilor de interventie, sunt de ajuns pentru a ajuta euro pe moment", a adaugat Childe-Freeman.

Euro a fost cotat la valoarea de 1,2525 dolari vineri dimineata la New York, dupa ce joi se cifra la valoarea de 1,2487 si a atins chiar un record de 1,2672 dolari, cel mai puternic avans din 13 mai. Moneda europeana, care a atins minimul ultimilor patru ani pe 19 mai, s-a apreciat cu 1,3% fata de dolarul american in saptamana 17-21 mai, cea mai buna evolutie inregistrata intr-o saptamana din 11 septembrie 2009.

Euro s-a apreciat si in fata yenului japonez, fiind cifrat vineri la 112,82 yeni, fata de 111,99 yeni, reducand din pierderile saptamanale pana la 1,5%. Moneda unica a pierdut joi 3,8%, atingand astfel cel mai scazut nivel din noiembrie 2001 fata de moneda japoneza. Yenul s-a depreciat si in fata dolarului la valoarea de 90,06 yeni/dolar vineri, fata de 89,68 yeni/dolari joi.

Euro s-a apreciat in contextul in care presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy organizeaza vineri la Bruxelles o sedinta a ministrilor europeni de finante cu scopul de a discuta reformele economice necesare iesirii din criza.

Ministrul de Finante al Germaniei Wolfgang Schaeuble va prezenta in cadrul acestei intalniri un plan ce cuprinde noua puncte de actiune asupra crizei datoriilor care a inceput in Grecia, dar se poate extinde si asupra altor state europene. Propunerile includ reduceri bugetare drastice, penalizari puternice pentru tarile care nu respecta reglementarile in vigoare si o optiune pentru "intrarea in insolventa a statelor", ca solutii pentru stabilizarea economiilor din statele Zonei euro.

Moneda unica a Europei s-a depreciat cu 6% anul acesta in fata valutelor din tarile dezvoltate, conform indicilor corelati ai Bloomberg (Bloomberg Correlation Weighted Indexes).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri