“In cadrul intalnirii nu s-a pus problema scaderii contributiei pe pilonul II, iar premierul a recunoscut ca pensiile private sunt singura solutie viabila pentru viitor. Nu se poate pune problema scaderii contributiei, atat timp cat pensiile private nu sunt costuri la buget (sunt denumite costuri in contabilitatea bugetului), ci sunt singurele investitii cu randament pozitiv“, a comentat Crinu Andanut (foto).

El a explicat ca atat timp cat toti specialistii in economie spun ca Romania are nevoie de investitii in vederea dezvoltarii economice, nu poti sa iei o decizie care afecteaza un domeniu cu rezultate pozitive in acest sens. “Sa vedem de acum inainte ce o sa se intample pentru ca de la fapte la vorbe este o cale lunga, insa astept sa se respecte legea pensiilor private si orice decizie s-ar lua in ceea ce priveste aceste masuri sa nu fie scazuta contributia pe pilonul II”, a conchis Andanut.

Saptamana trecuta, intr-o intervenitie publica, ministrul Finantelor Publice, Sebatian Vladescu, a declarat ca nivelul contributiei pe pilonul II de pensii private obligatorii va fi redus cu doua puncte procentuale.

In reactie la propunerea ministrului de Finanate, APAPR a protestat, explicand ca o astfel de propunere nu ar fi decat nationalizarea mascata si falimentarea sistemului de pensii private autohton.

De asemenea, Asociatia de profil anuntase la mijlocul saptamanii trecute ca va ridica aceasta problema si la nivel politic european, pentru a stopa adoptarea unei astfel de masuri care ar afecta nu numai industria de profil si economia, dar mai ales actualii participanti, viitorii pensionari.

Conform legii pensiilor private in vigoare, nivelul contributiilor virate fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) a inceput cu 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la data de 1 ianuarie a fiecarui an, pentru a ajunge la 6% in 2016. Anul trecut contributia virata catre pilonul II a fost inghetata la 2%, in locul unei cresteri pana la 2,5% din venitul brut al participantilor, iar in acest an cresterea contributiei a fost de numai 2,5%, si nu de 3%.

Dupa 2 ani de viramente la pilonul II de pensii private obligatorii, in sistem s-au virat 2,63 miliarde de lei, iar activele nete administrate de fondurile de pensii au ajuns la 3,14 miliarde de lei, ceea ce inseamna un profit net, pentru cei peste 5 milioane de participanti, de 511 milioane de lei.

Semneaza petitia NU scaderii contributiilor la pilonul II!